Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Συνδέουν Πήλινο Στρατό και Αρχαία Αλικαρνασσό





Το σχέδιο για τη δημιουργία του μαυσωλείου ήταν εμπνευσμένο από την Αρχαία Αλικαρνασσό στη Μικρά Ασία. Οι εργάτες προέρχονταν από την κεντρική ή τη δυτική Ασία και οι ακροβάτες από τη Βιρμανία.


«Η δομή του τάφου του αυτοκράτορα προήλθε από τη Δύση», υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι
«Η δομή του τάφου του αυτοκράτορα προήλθε από τη Δύση», υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη και τις ανασκαφές στον χώρο που βρέθηκαν τα χιλιάδες αγαλματίδια του «Πήλινου Στρατού», στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ένα κοσμοπολίτικο μέρος, όπως πιστεύει ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Ξιάν της Κίνας, Ντουάν Κίνγκμπο.

Το μαυσωλείο κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια ως τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ (3ος αιώνας π.Χ.). Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές (αρχικά είχαν βρεθεί 8.000 στρατιώτες), οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει εκατοντάδες ακόμα πήλινα αγάλματα στρατιωτών σε κοντινές έρευνες και θεωρούν ότι ο στρατός δημιουργήθηκε για να συνοδεύει και να προστατεύει τον αυτοκράτορα μετά θάνατον.

Σύμφωνα με αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα, οι μελετητές είχαν τοποθετήσει την έναρξη των σχέσεων της Κίνας με τη Δύση στον 2ο π.Χ. αιώνα, με το άνοιγμα του εμπορικού Δρόμου του Μεταξιού. Ομως, μιλώντας σε συνέδριο στο Τορόντο, όπου παράλληλα πραγματοποιείται έκθεση του «Πήλινου Στρατού», ο δρ Ντουάν εξήγησε: «Τώρα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πολιτιστική ανταλλαγή ή η επιρροή από τον δυτικό κόσμο ξεκινά την εποχή του πρώτου αυτοκράτορα».

«Στην πραγματικότητα, η δομή του τάφου του αυτοκράτορα, που επιτρέπει στην ψυχή να ανέλθει στην κορυφή, προήλθε από τη Δύση», συνέχισε ο αρχαιολόγος, αναφερόμενος στην ομοιότητά του με το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και στα σταδιακά αναπτυσσόμενα προς τα πάνω επίπεδά του, το οποίο χτίστηκε μόλις 100 χρόνια πριν από τον πρώτο αυτοκράτορα.

Πριν μερικά χρόνια η ομάδα του Ντουάν είχε φέρει στο φως 120 σκελετούς εργατών που είχαν ταφεί δίπλα στο μαυσωλείο.

Ανάμεσά τους υπάρχουν «τρία κρανία που είναι διαφορετικά από των υπολοίπων, τα οποία αναπαριστούν τον μογγολοειδή τύπο ανθρώπου. Πιθανότατα είχαν καταγωγή από τη δυτική Ευρασία», λέει ο Ντουάν. Ακόμα μία ανακάλυψη που προσθέτει κύρος στη θεωρία του Ντουάν είναι η εύρεση μιας πήλινης ομάδας εμψυχωτών του αυτοκράτορα -ακροβάτες, πυγμάχους κλπ.- που από τα χαρακτηριστικά τους προκύπτει ότι δεν προέρχονται από την κεντρική Κίνα, αλλά από τη Βιρμανία.

Σοφία Στυλιανού


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου