Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Συνταγογράφηση και για κόψιμο του καπνίσματος


ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 25% ΕΩΣ 75%


Το πράσινο φως για τη χορήγηση των φαρμάκων διακοπής καπνίσματος, υπό όρους και με συμμετοχή των ασφαλισμένων, δίνει στο υπουργείο Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Από την πλευρά του, το υπουργείο παραδέχεται πως οι έλεγχοι για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ οι έρευνες μας τοποθετούν παγκοσμίως στην πρώτη θέση όσον αφορά το κάπνισμα.

Πρώτη θέση κατέχουν οι Ελληνες παγκοσμίως στο κάπνισμα Πρώτη θέση κατέχουν οι Ελληνες παγκοσμίως στο κάπνισμα Ειδικότερα, το ΚΕΣΥ αποφάσισε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίασή του να εισηγηθεί τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος σε άτομα που έχουν ταυτόχρονα τρία σοβαρά χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη, με συμμετοχή του ασφαλισμένου 25%.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, προσθέτοντας ότι τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται με συμμετοχή του ασφαλισμένου 75% σε όσους συμμετέχουν σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος σε κρατικά νοσοκομεία, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους ειδικούς του κέντρου.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι Ελληνες είναι οι πρώτοι καπνιστές παγκοσμίως, κάτι που οφείλεται κυρίως στις γυναίκες, καθώς και έρευνες για το παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, το 95% των εγκύων και το 98% των μαθητών Γυμνασίου είναι εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα, με αποτέλεσμα την ανίχνευση της αποδεδειγμένα καρκινογόνου ουσίας κοτινίνη στα ούρα τους, η οποία ανευρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στον καπνό! Μάλιστα, η ουσία αυτή περνάει από τον πλακούντα και στο έμβρυο. Οταν κάποιος καπνίζει μέσα στο σπίτι, τα επίπεδα αυτής της ουσίας αυξάνονται κατά 229%!

Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης παραδέχτηκε πως οι έλεγχοι για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και πρέπει να ενταθούν, ενώ ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Χθες παρουσιάστηκε και έρευνα που έδειχνε τα υψηλά επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών που συγκεντρώνονται όταν κάποιος καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό. *www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου