Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ασπίδα για την καρδιά ο έλεγχος της γλυκόζης


Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρηση των τιμών της γλυκόζης πριν και δύο ώρες μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη εμφραγμάτων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

Σωτήρια για τη ζωή των διαβητικών είναι η σωστή αυτοεξέταση, πριν και δύο ώρες έπειτα από το φαγητό, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη εμφραγμάτων και καρδιαγγειακών επεισοδίων.


Οι ειδικοί καλούν τους διαβητολόγους να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους
Οι ειδικοί καλούν τους διαβητολόγους να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους

Το συμπέρασμα προέκυψε από ευρήματα μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 3.284 ασθενείς και παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό διαβητολογικό συνέδριο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο έλεγχος γλυκόζης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση και τη διαχείριση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και των μεταγευματικών διακυμάνσεων της γλυκόζης.

Παρέχει στους ασθενείς πολύτιμες πληροφορίες και τους επιτρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους, ώστε να επιτυγχάνεται κατάλληλος γλυκαιμικός έλεγχος και πρόληψη των επιπλοκών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακυμάνσεις αυτές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η αυτoεξέταση συνιστάται για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις όλων των τύπων διαβήτη, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης και τιμές που είναι κοντά στις φυσιολογικές.

Δεν χρησιμοποιείται
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί ακόμη να μη χρησιμοποιείται πολύ από διαβητικούς τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων κι όσων έλαβαν θεραπεία με αντιδιαβητικά φάρμακα από το στόμα ή ινσουλίνη.

Οι ειδικοί καλούν τους διαβητολόγους να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους και να σιγουρευτούν ότι κατανοούν ότι τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης καθορίζονται από το συνολικό ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνονται.

Οι διαβητικοί πρέπει να ενθαρρύνονται να ελέγχουν τις τιμές τους τακτικά σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τους παρέχεται βοήθεια με τη δημιουργία ενός σχεδίου εξέτασης.

Η βέλτιστη συχνότητα και οι μορφές της αυτοπαρακολούθησης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του διαβήτη, οι εναλλακτικές της επιλεγμένης θεραπείας, η εξατομικευμένη οριοθέτηση του στόχου και οι προγευματικές και μεταγευματικές τιμές της γλυκόζης στο αίμα.

Οι διαβητολόγοι υπογραμμίζουν ότι ένας στους δέκα Ελληνες πάσχουν από διαβήτη και «ενοχοποιούν» τον σύγχρονο τρόπο ζωής για την εμφάνιση κυρίως του διαβήτη τύπου 2. Οι μισοί πάσχοντες -σημειώνουν- δεν το γνωρίζουν, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου