Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Πρόωρα γερασμένες οι αρτηρίες των παχύσαρκων παιδιών




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι αρτηρίες των παιδιών με πολλά περιττά κιλά έχουν μια δυσκαμψία που φυσιολογικά εκδηλώνεται στους ενήλικες με καρδιοπάθεια, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς 63 παχύσαρκα παιδιά, μέσης ηλικίας 13 ετών, και 55 συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος. Τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος δεν ήταν φυσιολογικά στα πρώτα.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά είχαν δυσκαμψία της αορτής, με συνέπεια η ροή του αίματος να είναι κατώτερη από την φυσιολογική. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος, καθώς από αυτήν φεύγει από την καρδιά το οξυγονωμένο αίμα για να μοιραστεί στις υπόλοιπες αρτηρίες του σώματος.

«Η φυσιολογική αορτή έχει ελαστικότητα που είναι απαραίτητη για την ομαλή ροή του αίματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Χάρις, από το Νοσοκομείο Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ. «Η αορτική δυσκαμψία σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και πρόωρο θάνατο».

Το εύρημα «μοιάζει σαν να επιταχύνθηκε στα παχύσαρκα παιδιά η διαδικασία της γήρανσης της αορτής», πρόσθεσε.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η δυσκαμψία θα μπορούσε να αντιστραφεί με τη βοήθεια της βελτίωσης της διατροφής και της άσκησης. Αυτό, όμως, «μόνο μελλοντικές μελέτες μπορούν να το δείξουν», διευκρίνισε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο, «είναι ανησυχητικά», δήλωσε η δρ Μπεθ Έιμπραμσον, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καρδιάς & Εγκεφαλικών (HSF) των ΗΠΑ.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η καρδιοπάθεια σχετίζονται στενά», είπε. «Τα παιδιά μας κινδυνεύουν. Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή απειλούν την υγεία και την ευεξία τους και είναι απολύτως απαραίτητο να ξανασκεφτούμε πως τα μεγαλώνουμε, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία τους».



Πηγή : Web Only

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου