Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ιγνάτιος "Η αποστολή της Εκκλησίας μας είναι σπορά του λόγου του Θεού"


Μήνυμα προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, επί τη ενάρξει των Ενοριακών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Το μήνυμα, που θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας την Κυριακή 17/10/2010, έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Εξήλθε ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού». Την παραβολή του σπορέως μας παρουσίασε σήμερα η ευαγγελική περικοπή, στην οποία ο Χριστός παρομοιάζει με σπόρο το λόγο του Θεού.

Η σημερινή Κυριακή σηματοδοτεί κατ ἔτος την έναρξη όλου του ιεραποστολικού, κηρυκτικού και κατηχητικού έργου της Εκκλησίας μας.

Διότι αποστολή της Εκκλησίας μας είναι η σπορά του λόγου του Θεού, ώστε ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την κατάστασή του, όπως περιγράφεται στην παραβολή, ελεύθερα να τον δεχθεί η να τον απορρίψει.

Η παραβολή αυτή μας δίδει την αφορμή να μιλήσουμε για το βιβλίο που κατ ἐξοχήν εκφράζει το λόγο του Θεού, δηλαδή την Αγία Γραφή, και για το πως θα καταστεί γνώση και εντρύφημά μας.

Στήν Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας θεμελιώδη και κεντρική θέση κατέχει η Αγία Γραφή. Σ αὐτή καταγράφεται η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους, ιστορείται η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο, προκαταγγέλλεται η σωτηρία και η λύτρωση του ανθρωπίνου γένους, φανερώνεται ο Ενανθρωπήσας και Αναστάς Υιός και Λόγος του Θεού και τέλος αποτυπώνεται η σύσταση της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Η κεφαλαιώδης σημασία της Γραφής γίνεται πασιφανής στη Θεία Λατρεία: η ανάγνωση της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης είναι συνεχής, το Ευαγγέλιο τοποθετείται στην αγία Τράπεζα και λιτανεύεται, η διδασκαλία του λόγου του Θεού είναι οργανικά συνδεδεμένη με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν ως κύριο οδηγό τους το ιερό Ευαγγέλιο και εξαίρουν την αξία της μελέτης του. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει ότι όχι μόνο η μελέτη της Γραφής προξενεί μεγάλη ωφέλεια αλλά και ότι «όπου υπάρχει το Ευαγγέλιο δεν τολμά να εισέλθει ο διάβολος(...) και «η θέα του ακόμη, μας κάνει απρόθυμους να αμαρτήσουμε».

Ο Άγιος Νικόδημος επίσης συμβουλεύει να κάνουμε έμπρακτη ανάγνωση της Αγίας Γραφής, δηλαδή το διάβασμα να συνοδεύεται με έργα και πράξεις.

Όλα τα παραπάνω, αν και είναι γνωστά, είναι ανάγκη να τα επαναλάβουμε, διότι δυστυχώς ανάμεσα στους χριστιανούς μας υπάρχει μία υποτίμηση της Αγίας Γραφής και μία αμέλεια για τη γνώση της. Πολλοί από τους πιστούς μας, αν και εκκλησιάζονται, δεν θεωρούν απαραίτητη τη μελέτη του λόγου του Θεού, νομίζοντας ότι τον γνωρίζουν.

Ωστόσο είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει άγνοια της αγίας Γραφής και έλλειμμα κατήχησης. Αν όμως αξιοποιούσαμε αυτό τον θησαυρό, που λέγεται Αγία Γραφή, η ζωή μας θα είχε περισσότερο νόημα και περισσότερη χάρη.

Για την εκπλήρωση αυτής της αναγκαιότητας, η τοπική μας Εκκλησία από ετών πολλών έχει δημιουργήσει το θεσμό του Ενοριακού Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής.

Όπως γνωρίζετε, σε κάθε Ενορία της πόλης και της υπαίθρου λειτουργούν κύκλοι για άνδρες και γυναίκες, στους οποίους με την ευθύνη ειδικά προετοιμασμένων ιερέων και λαϊκών γίνεται συμμελέτη της Αγίας Γραφής και ανάπτυξη θεμάτων πίστεως και ζωής της Εκκλησίας μας.

Στις Συναντήσεις αυτές δίδεται η ευκαιρία για συλλογική μελέτη κειμένων της Καινής Διαθήκης, ανάλυση και σχολιασμό τους και παράλληλα η δυνατότητα για συζήτηση και διάλογο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η κατήχηση των πιστών, η εμβάθυνση στις αλήθειες της πίστεώς μας, η κατανόηση όσων πιστεύει και διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Συγχρόνως βέβαια παρέχεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εν Χριστώ συναναστροφή των Ενοριτών, την αλληλογνωριμία και αλληλοστήριξη, αναδεικνύοντας την Ενορία πρωτίστως ως εκκλησιαστική κοινότητα και οικογένεια του Θεού.

Για τους λόγους αυτούς, ως Επίσκοπός σας, που έχει την πρώτη ευθύνη της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, σας προτρέπουμε θερμά να αδράξετε αυτή την ευκαιρία και να συμμετάσχετε στις συναντήσεις των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην Ενορία σας.

Στους βαθύτατα κρίσιμους καιρούς που διερχόμαστε, η ανάγκη για εκ νέου ευαγγελισμό και κατήχηση όλων μας στην αλήθεια του Σταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού είναι επιτακτική.

Η αναψυχή που δίδει ο λόγος του Θεού, η συσπείρωση των ανθρώπων γύρω από την Ενορία τους, το μοίρασμα της χαράς και της λύπης αποδεικνύονται οι προσφορότεροι τρόποι υπέρβασης των σημερινών αδιεξόδων, της μοναξιάς και της απελπισίας, που καραδοκούν.

Εύχομαι σ ὅλους σας η νέα εκκλησιαστική χρονιά και η χειμερινή περίοδος που έρχεται να σας βρει εδραιωμένους στην πίστη μας, με πνευματική δύναμη και αναστάσιμη ελπίδα.

Μετά θερμών πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ



www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου