Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ύποπτη για καρκινογένεση η ορμονοθεραπεία


Μελέτη Αμερικανού ογκολόγου δείχνει ότι η ορμονοθεραπεία με χάπια, στην οποία υποβάλλονται ορισμένες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εγκυμονεί κινδύνους για ανάπτυξη επιθετικού καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη, υπό τον ογκολόγο Ρόουαν Χλεμπόβσκι του Βιοϊατρικού Ινστιτούτου Ερευνών του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", είναι η πρώτη που διαπίστωσε αναλογικά περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου μεταξύ των γυναικών που κάνουν ορμονοθεραπεία και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που είχαν συμπεράνει ότι η ορμονοθεραπεία σχετίζεται με λιγότερο επιθετικούς και πιο εύκολα θεραπεύσιμους καρκίνους του μαστού.

Η 11ετής μελέτη, που μελέτησε σχεδόν 12.800 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών, διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν επί πέντε χρόνια ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη), είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από εγκεφαλικό, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες έπαιρναν χάπια ορμονών, εμφάνιζαν διπλάσιο ποσοστό θανάτων (2,6 ανά 10.000 γυναίκες ετησίως) σε σχέση με όσες έπαιρναν εικονικά χάπια (1,3).

Σε περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (ποσοστό 24%) που είχαν καρκίνο του μαστού, αυτός είχε εξαπλωθεί και στους λεμφαδένες, σε σχέση με 16% στις γυναίκες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), πράγμα που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η ορμονοθεραπεία ενισχύει την επιθετικότητα των όγκων.

Προηγούμενες έρευνες εξάλλου είχαν δείξει ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει την πυκνότητα του μαστού και, κατά συνέπεια, καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων κατά την μαστογραφία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση του καρκίνου και να αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου.

Σε ανακοίνωσή της, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer που έχει πλέον εξαγοράσει την εταιρία Wyeth, παραγωγό του πιο δημοφιλούς χαπιού ορμονοθεραπείας Prempro (περιέχει οιστρογόνα από ούρα αλόγου και μια συνθετική μορφή προγεστερόνης), δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπό της τα επιστημονικά στοιχεία της νέας μελέτης, αλλά δεν προτίθεται να αλλάξει τις οδηγίες της προς τους γιατρούς, να συνταγογραφούν το χάπι στην χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με δεδομένα, όπως αναφέρει, και τα αρνητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αρκετοί γιατροί θεωρούν ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να παίρνουν χάπια ορμονοθεραπείας για τέσσερα έως πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυσή τους για να περιορίσουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες.

Από την άλλη, ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Χλεμπόβσκι δήλωσε ότι το μήνυμα της νέας μελέτης είναι πως μετά από ένα-δύο χρόνια οι γυναίκες πρέπει να σταματούν αυτά τα χάπια, καθώς, όπως είπε, παραμένει άγνωστο αν όντως υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα ασφαλείας που μια γυναίκα μπορεί να κάνει ορμονοθεραπεία, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου