Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Καταφέραμε να πετύχουμε 10 από τις θλιβερότερες πρωτιές στην Ευρώπη


ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΩ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ

Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που για το 2010 υπέστη τόσο μεγάλη μείωση των αποδοχών του. Φορτώθηκε το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στην Ευρώπη ενώ έζησε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο «εταίρο» στην Ε.Ε. την έννοια της ύφεσης. Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ' επιταγήν της τρόικας.

1 Με τον προϋπολογισμό του 2011, οι έλληνες καταναλωτές φορτώθηκαν τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα γίνει το ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

2 Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

3 Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των «27».

4 Από τις υψηλότερες είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για να πάρουν (τελικώς) μικρότερη σύνταξη.

5 Κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει πλέον στις μέρες μας με τον υψηλότερο ρυθμό (5,2%) στην Κοινότητα.

6 Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενώ δεν αποκλείεται να... κερδίσουμε και άλλες θέσεις, καθώς το 2011 θα εκτοξευτεί στο 14,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.

7 Υφεση της τάξεως του 4,5% σε επίπεδο τριμήνου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα ενώ η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει στο τέταρτο τρίμηνο.

8 Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε μείωση αποδοχών. Μόνο οι Ελληνες είδαν το 2010 τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8%.

9 Κατήφεια προκαλούν και τα δημόσια οικονομικά: είμαστε πρωταθλητές τόσο σε έλλειμμα όσο και σε χρέος που θα ανέβει στο 160% του ΑΕΠ.

10 Στην κατεξοχήν άδικη φορολογία (τους έμμεσους φόρους) που πλήττουν όλους το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάναμε ρεκόρ δεκαετιών καθώς στα 10 ευρώ φόρων, τα έξι προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Σπάμε τα ρεκόρ ανεργίας, ύφεσης και πληθωρισμού

ΔΥΟ ΠΟΛΥ δύσκολα χρόνια περιμένουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης, η οικονομία θα υποστεί σοκ που δύσκολα είναι ήδη ανεκτό, μετά τα πρώτα πακτωλό μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ που ελήφθησαν φέτος.

*Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για την «προσαρμογή» είναι μακρύς. Τα νέα στοιχεία της Eurostat ανέβασαν το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά είναι τα υψηλότερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας μόνο ένα πρώτο στίγμα της πολυετούς προσπάθειας που θα καταβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις επιβαρυνόμενοι συνεχώς με νέα μέτρα.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης της χώρας ότι το χρέος αναμένεται να ανέβει έως το 160% του ΑΕΠ το 2013. Δηλαδή, υποχρεώνει την Ελλάδα σε δεκαετίες λιτότητας...

*Η λιτότητα φέρνει ύφεση, η οποία από μόνη της κάνει τα μέτρα να μην αποδίδουν, καθώς ο κόσμος δεν έχει εισοδήματα για να πληρώσει φόρους και να φέρει έσοδα. Η ύφεση έφτασε στο 4,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη με διαφορά πανευρωπαϊκά. Η Ε.Ε. ανακάμπτει πλέον με ρυθμό 2,1%.

Ο γολγοθάς συνεχίζεται: Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να πλήξει τη χώρα ύφεση ακόμη και άνω του 5,5% (δ' τρίμηνο του 2010) καθιστώντας για πολλούς αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί το 2011 το ΑΕΠ να περιοριστεί «μόνο» κατά 3%...

*Η ύφεση φέρνει ανεργία, που τώρα αρχίζει να φαίνεται. Τον Αύγουστο του 2010 (η ΕΛΣΤΑΤ καθυστερεί ακόμη την έκδοση στοιχείων) σκαρφάλωσε στο 12,2%, στο τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανά την Ε.Ε., μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Σλοβακία. Ομως αναμένεται έως το 2013 να εκτοξευθεί έως το 14,8% του εργατικού δυναμικού, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Στην πράξη θα είναι πολύ πιο μεγάλη αν συνυπολογίσει κανείς τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία «κρύβουν» τον αριθμό των ανέργων (γιατί αφαιρούνται από τις επίσημες στατιστικές), αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

*Η ανεργία, μαζί με τις παρεμβάσεις του κράτους προκαλεί καθίζηση των μισθών: κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας, τη στιγμή που σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., ύστερα από μία διετία στασιμότητας -λόγω της κρίσης- αυξήθηκαν και πάλι οι απολαβές. Η μισθολογική σύγκλιση γίνεται όνειρο και οι απολαβές του έλληνα εργαζόμενου μένουν στο 60% του κοινοτικού μέσου όρου. Αν μάλιστα «περάσει» και η θέση της τρόικας για κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων ακόμη και κάτω από τη συλλογική σύμβαση, τότε οι μέρες που έρχονται μπορεί να είναι χειρότερες.

*Το εισόδημα του πολίτη απομυζάται πιο πολύ από την ακρίβεια, η οποία λόγω των έμμεσων φόρων αλλά και του αδύναμου θεσμικού πλαισίου προάσπισης του ανταγωνισμού, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις: ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 5,2%, στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.

Τα μέτρα φέρνουν τα επόμενα πλήγματα στην ανάπτυξη

Σπιράλ βαθιάς ύφεσης προκαλούν τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και οι τεράστιες καθυστερήσεις δεκάδων πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικονομίας που θα μπορούσαν να είχαν δώσει φέτος χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις που στενάζουν και στους εργαζόμενους που βλέπουν ο ένας μετά τον άλλον την πόρτα της ανεργίας.

Η κυβέρνηση την προηγούμενη Πέμπτη ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό πρωτόγνωρης λιτότητας. Θεσπίζει μέτρα αξίας 14,33 δισ. ευρώ ώσ τε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4,9 δισ. ευρώ (5,2 δισ. ευρώ μαζί με ένα μαξιλάρι που κρατά για ασφάλεια η κυβέρνηση).

Τα πιο πολλά μέτρα προέρχονται από την πλευρά των εσόδων. Κοστολογούνται 7,8 δισ. ευρώ αλλά υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το έλλειμμα μόνο κατά 4,1 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης που περιορίζει τα έσοδα και της φοροδιαφυγής. Θεσπίζονται περικοπές δαπανών 6,5 δισ. ευρώ που απλώς θα περιορίσουν οριακά τις πληρωμές του Δημοσίου λόγω της σπατάλης που είναι παρούσα, αλλά και υψηλών τόκων πληρωμής του χρέους.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό ως ένα εγχείρημα δύσκολο. Φιλόδοξο αλλά αναγκαίο για να ξεπεραστεί η κρίση. Ωστόσο, δεν δικαιολόγησε γιατί δεκάδες παρεμβάσεις που μπορεί να έδιναν «ανάσα» στην οικονομία μεταφέρθηκαν για το 2011.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιέχονται στο μνημόνιο. Η διαφορά τους από τα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα είναι στη δυσκολία εφαρμογής: απαιτούν μεταρρυθμίσεις και όχι μία διάταξη που κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αυξάνει τους φόρους.

Περικοπή κονδυλίων

Το πρώτο «πλήγμα» στην ανάπτυξη δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών: η απόκλιση στα έσοδα έφερε την 4η μέσα σε έναν χρόνο περικοπή στα επενδυτικά κονδύλια του κράτους. Το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων υποχώρησε στα 8,5 δισ. ευρώ για το 2010 και το 2011, στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα ως αναλογία του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 1990.

Το επόμενο πλήγμα το έφεραν τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία με την αδυναμία τους να ολοκληρώσουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Στην εισηγητική έκθεση δίδεται η υπόσχεση 10 από αυτά να ολοκληρωθούν τον τελευταίο μήνα του 2010 (άγνωστο πώς θα περάσουν τόσοι νόμοι από υπουργικά συμβούλια και από τη Βουλή).

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, τις φοροδίκες εξπρές, την απλούστερη αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, τον νέο επενδυτικό νόμο (άλλαξε ξανά όνομα από αναπτυξιακός), το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το σχέδιο προώθησης εξωστρέφειας, την πλατφόρμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξειδίκευση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για το 2011 μεταφέρονται με στόχο «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» η εφαρμογή του νόμου ίδρυσης των επιχειρήσεων σε μία ημέρα (ψηφίστηκε τον Ιούνιο) και η ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (έληξε 17 Οκτωβρίου η προθεσμία), η ταχύτερη αδειοδότηση εταιρειών, ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανικών περιοχών, η άρση εμποδίων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές κ.ά.

Πώς έφτασαν τα καύσιμα να καίνε τους Ελληνες

ΤΟ ΕΝΑ ΘΛΙΒΕΡΟ φορολογικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η Ελλάδα. Με τον προϋπολογισμό του 2011 και τα μέτρα που τον συνοδεύουν, φτάσαμε να επιβάλλουμε τον υψηλότερο φόρο της Ευρώπης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ηδη, από την άνοιξη έχουμε φορτωθεί τον τρίτο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη, ενώ ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ (23%) είναι, επίσης, μεταξύ των τριών υψηλότερων στην Ευρώπη των 27.

Η εμμονή της κυβέρνησης να αυξάνει τους έμμεσους φόρους, οδηγεί σε άλλο ένα ρεκόρ: το 2011 η αναλογία έμμεσων-άμεσων φόρων θα είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, καθώς για κάθε 100 ευρώ φόρων, τα 60 θα προέρχονται από την έμμεση φορολογία που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.

Απ' τα πιο ακριβά

Ετσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, δεν είναι τυχαίο που ο Έλληνας προτιμά να φουλάρει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του στη Βουλγαρία. Επίσης, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε να αγοράζει μακαρόνια στη γειτονική Ιταλία.

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει γίνει πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν είναι οι εξής:

*Τη λογική τού «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και να γεμίσει με έσοδα το δημόσιο ταμείο. Αντί να συλλάβει τους παραβάτες, επιβάλλει τον υψηλότερο φόρο της Ευρώπης στο πετρέλαιο θέρμανσης και «χαρατσώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά με ποσά που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι, ενώ σήμερα έχουμε την έκτη χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης (επί συνόλου 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.), από τον επόμενο χειμώνα θα αναρριχηθούμε στην 1η θέση της Ευρώπης. Όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, στην Ελλάδα, κοστίζει σήμερα (κατά μέσο όρο διότι υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) γύρω στα 70 λεπτά. Με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα αναρριχηθούμε στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Πλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρύνεται με τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης (περίπου 42 λεπτά στο λίτρο) και τον υψηλότερο ΦΠΑ (23%), οπότε και η τιμή λιανικής θα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη (1,313 ευρώ το λίτρο αντί για 70 λεπτά σήμερα).

*Η βενζίνη στην Ελλάδα κοστίζει πλέον περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο και είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη μαζί με την Ολλανδία. Ο λόγος είναι η επιβολή του υψηλότερου ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος φτάνει πλέον στα 68 λεπτά το λίτρο και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη (είμαστε πίσω μόνο από τη Βρετανία και την Ολλανδία).

*Ο ΦΠΑ 23% είναι ένας από τους τρεις υψηλότερους συντελεστές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Μόνο η Δανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σουηδία επιβάλλουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%-25%. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κύπρο, όπου επιβάλλεται ΦΠΑ 15%.

Οι φόροι

*Πρώτη φορά το 2010, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ξεπέρασαν το 60%, εικόνα που θα διατηρηθεί και το 2011, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθούν στα 52,8 δις. ευρώ. Από αυτά, τα 31,98 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία και μόλις 20,88 δισ. ευρώ από την άμεση.

*Οι ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών είναι οι τρίτες υψηλότερες στην Ευρώπη μετά την Αγγλία και τη Γαλλία.

Ο εργαζόμενος καταβάλλει το 16% του μισθού του όταν ο Ιταλός πληρώνει 9,5%-10,5% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Και για τους εργοδότες, το κόστος ασφάλισης ξεπερνά το 28%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Πρωταθλητές είμαστε και στο «κοκτέιλ» των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά, ένας μέσος εργαζόμενος φτάνει να καταβάλλει ακόμη και το 41% των αποδοχών του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο η Ουγγαρία είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43%.




www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου