Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα οι έφηβοι


Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απρόθυμοι να ενταχθούν σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ενώ αύξηση καταγράφει η διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις


Το 79,9% των νέων δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίων νόμων που θεωρεί άδικους
Το 79,9% των νέων δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίων νόμων που θεωρεί άδικους

Δυσπιστία απέναντι στην ελληνική Βουλή και την αστυνομία, απροθυμία να ενταχθούν σε κάποιο πολιτικό κόμμα αλλά και διάθεση ακόμα και να μεταναστεύσουν, εκφράζουν μαθητές γυμνασίου που συμμετείχαν σε έρευνα για την "κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση και εκπαίδευση του πολίτη".

Γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα οι έφηβοι

Συγκρίνοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας με τα αντίστοιχα παρόμοιας που είχε διεξαχθεί πριν από μία δεκαετία, καταγράφεται αύξηση της διάθεσης συμμετοχής των νέων σε κινητοποιήσεις και σε κοινωνικά κινήματα, καθώς το 48,7% δηλώνει πως θα συμμετείχε στη διακοπή κυκλοφορίας δρόμου, το 53,8% θα συμμετείχε σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, ενώ το 45,4% αναφέρει πως θα έγραφε με σπρέι συνθήματα σε τοίχους.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι, επίσης, ότι ενώ πριν από δέκα χρόνια μόνο ένα ποσοστό 5,8% δεν θεωρούσε σημαντική την εκλογική διαδικασία, τώρα το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 20,1%.

Η διεθνής έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2008-09 σε 38 χώρες στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης και αφορά μαθητές του γυμνασίου. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 6.500 μαθητές της Β' και Γ' γυμνασίου.

Συμπεράσματα
Από την έρευνα εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την τάση των νέων σχετικά με τη συμμετοχή στην πολιτική και τα κοινά, για τους μετανάστες, για τα μέσα που προτιμούν για την ενημέρωσή τους κ.λπ.

Ειδικότερα, το 76% δεν θεωρεί σημαντική την κομματική ένταξη, όταν στο αντίστοιχο ερώτημα πριν από μία δεκαετία το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 51,3%.

Αυξημένο είναι και το ποσοστό για τους μαθητές (30,2% έναντι 18,1% το 1999) που απαντούν πως δεν χρειάζεται να σέβονται τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης, όπως επίσης και το ποσοστό όσων εκφράζουν τάση ανυπακοής στους νόμους, το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 12% στο πέρασμα της δεκαετίας.

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις που διατυπώνονται για τους μετανάστες, αφού την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων εμφανίζονται αρνητικοί στο να βάζουν υποψηφιότητα, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά όσων πιστεύουν πως πρέπει να έχουν ίδιες ευκαιρίες για καλή εκπαίδευση.

Ταυτότητα έρευνας
Συμμετείχαν 6.500 μαθητές της Β' και Γ' γυμνασίου σε δείγμα 155 σχολειών απ' όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε διεθνές επίπεδο, πήραν μέρος 38 χώρες, όπως Αγγλία, Αυστρία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία κ.ά., ενώ για την έρευνα εργάστηκαν 38 ερευνητικές ομάδες.

Για την Ελλάδα εθνική συντονίστρια της έρευνας ήταν η κ. Γ. Κοντογιαννοπούλου - Πολυδωρίδη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν η Μ. Ντελίκου, ερευνήτρια και οι δρ. Γ. Φραγκούλης, ερευνητής, Χ. Πολυδωρίδη, βοηθός ερευνών-νηπιαγωγός, Μ. Παρδάλη, Σύμβουλος εκπαίδευσης, Μ. Χάλαρη υποψήφια διδάκτωρ, δρ. Γ. Παπαδοπούλου, ερευνήτρια και Ξ. Κωνσταντοπούλου υποψήφια διδάκτωρ.

Θεσμοί
Μικρή η εμπιστοσύνη απέναντι σε ΕΛ.ΑΣ.-Βουλή

Η "απολιτικοποίηση" των νέων φαίνεται ξεκάθαρα στο ερώτημα αν συζητούν με φίλους για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, καθώς θετικά απαντάει μόλις το 16,6%, όταν το 1999 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 40,3%. Οσο για την ενημέρωσή τους φαίνεται πως όλο και λιγότεροι επιλέγουν την τηλεόραση και τις εφημερίδες, αφού πιθανότατα έχουν στραφεί σε άλλες πηγές, όπως το Διαδίκτυο.

Σχετικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, περισσότερο θετικοί είναι απέναντι στα δικαστήρια (58,5%), στα Ηνωμένα Εθνη (51,8%) και στα δημοτικά συμβούλια (50,9%), την ίδια ώρα που η Αστυνομία και η Βουλή συγκεντρώνει λιγότερες θετικές απαντήσεις (43,5%). Υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης (70%) συγκεντρώνει και το σχολείο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr



www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου