Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Το αλκοόλ, χειρότερο από... ηρωίνη



Το οινόπνευμα αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο από τα σκληρά ναρκωτικά. Η μελέτη ενοχοποιεί και το κάπνισμα, το οποίο κρίνεται πιο επιβλαβές από την κάνναβη

«Ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία αποδεικνύεται το αλκοόλ, καθώς, σύμφωνα με ανεξάρτητη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το οινόπνευμα είναι πιο επικίνδυνο από τα σκληρά ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη, κρακ).


Η βρετανική έρευνα εκπέμπει SOS για τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ, το οποίο αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο και από τα σκληρά ναρκωτικά
Η βρετανική έρευνα εκπέμπει SOS για τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ, το οποίο αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο και από τα σκληρά ναρκωτικά

Τα άκρως ανησυχητικά πορίσματα της έρευνας έκαναν τον γύρο του κόσμου, προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες που καλούν τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον πρώην σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών, καθηγητή Ντέιβιντ Νατ, «ενοχοποιεί» και το κάπνισμα, το οποίο αποδεικνύεται πιο επιβλαβές από την κάνναβη. Οι Βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν 20 ψυχοδραστικές ουσίες χρησιμοποιώντας εννέα κριτήρια για τις βλάβες που προκαλούνται στον χρήστη και επτά κριτήρια για τις βλάβες που προκαλούνται σε τρίτους.

Η πρώτη κατηγορία κριτηρίων περιελάμβανε παράγοντες όπως οι θάνατοι που αποδίδονται ευθέως σε κάθε ναρκωτικό, οι βλάβες στην υγεία, η εξάρτηση και η απώλεια σχέσεων.

Κριτήρια
Η δεύτερη κατηγορία συμπεριέλαβε κριτήρια όπως η εγκληματικότητα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οικογενειακές συγκρούσεις, το οικονομικό κόστος και η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Βάσει αυτών των κριτηρίων, οι υπό εξέταση ουσίες βαθμολογήθηκαν από το 0 (απόλυτα ασφαλείς) μέχρι το 100. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής: αλκοόλ (72), ηρωίνη (55), κοκαΐνη σε μορφή κρακ (54), μεθαμφεταμίνη (33), κοκαΐνη (27), κάπνισμα (26), αμφεταμίνες ή σπιντ (23), κάνναβη (20), βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium (15), κεταμίνη (15), μεθαδόνη (14), μεφεδρόνη 13, έκσταση (9), αναβολικά στεροειδή (9), LSD (7) και «μαγικά μανιτάρια» (5).

Το κόστος της μελέτης καλύφθηκε από το βρετανικό Κέντρο Μελετών Εγκλήματος και Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νατ, μέλος της ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ISCD), εξαναγκάστηκε πέρυσι σε παραίτηση από σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης όταν κατηγόρησε τις Αρχές ότι αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ.

Μίνα Αγγελίνη
mina@pegasus.gr


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου