Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα ζητά η Τρόικα



Συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της Τρόικας. Οι ελεγκτές της Τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα «κρίσιμα» υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006- 2009, ότι «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).

Στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

- Από τα 3,8 δισ. της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)

- Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).

Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχοναι αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο οι εργασιακές συμβάσεις

Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν αύριο και την Τετάρτη οι ελεγκτές της τρόικα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, οι επιθεωρητές της τρόικας, είχαν ζητήσει την εξοικονόμηση 1,5 με 2 δισ. ευρώ στο χώρο της Υγείας και τα Ασφαλιστικά. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό βρίσκονται «εντός προγράμματος» και το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των Ταμείων που αφορούν την Υγεία µπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 1,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να τηρήσουν «σκληρή στάση», είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και ειδικότερα η σχέση των επιχειρησιακών συμβάσεων των εργαζομένων με τις κλαδικές και την ΕΣΣΕ. Το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μεγάλο «αγκάθι» είναι η δυνατότητα υπογραφής Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν, και προς την τρόικα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Κατσέλη δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία. Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε «συνεχή διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την τρόικα ώστε να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, να προστατευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά να δοθεί ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να αντιδράσουν ιδιαίτερα στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (N 1876/90) που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Σε σημερινή ανακοίνωση της εξάλλου η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προειδοποιεί, πως ενδεχόμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κατ' εντολή της τρόικας «θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου». Οι επιθεωρητές από την πλευρά τους πιέζουν για αυστηρή και χωρίς «εκπτώσεις» εφαρμογή των όρων του μνημονίου και τα περιθώρια ελιγμών της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιορίζονται.

Τα αποτελέσματα των δύσκολων αυτών ισορροπιών θα αποτυπωθούν στο νέο εργασιακό νόμο ο οποίος θα παρουσιαστεί ως τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Εκεί, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της κ. Λούκας Κατσέλη στο ραδιόφωνο του Sky, προβλέπονται ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε «στη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και σε συλλογικές συμβάσεις με ευελιξία προς τον εργοδότη χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα» και αποσκοπούν στο «να διασφαλίζονται και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους μία μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να κάνουμε την αγορά εργασίας μια εργασιακή ζούγκλα».

Το νομοσχέδιο για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα περιλαμβάνει και το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ενώ ως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, και νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή ένα μέρος του οποίου θα αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου