Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Όταν η γυναίκα αδυνατεί να κάνει σεξ







Η Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος Υγείας, MSc, Ειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων και Σεξουαλικών Προβλημάτων, Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, το σημαντικό πρόβλημα γυναικών να ανταποκριθούν στη σεξουαλική επαφή.


Σήμερα που οι περισσότερες γυναίκες έχουν σεξουαλικές επαφές πριν από τον γάμο, φαίνεται δυσνόητο το ότι κάποιες αν και παντρεμένες ή σε μακροχρόνια σχέση, δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα μένει κρυφό για πολλά χρόνια και προκαλεί σημαντική ντροπή και δυσφορία. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των γυναικών σε αυτή τη περίπτωση είναι ο κολεόσπασμος, η δυσπαρεύνια και η σεξουαλική φοβία.

• Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διείσδυση και όσο και αν προσπαθεί ο άνδρας να την επιτύχει ασκώντας πίεση, δεν τα καταφέρνει.

• Η δυσπαρεύνια είναι η δυσλειτουργία κατά την οποία η γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά την επαφή. Σε αυτή τη περίπτωση ενδέχεται να υπάρχουν οργανικά αίτια, αλλά είναι εξαιρετικά σύνηθες το να είναι το πρόβλημα ψυχογενές. Επειδή η γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά την επαφή είναι αναμενόμενο να αποφεύγει συστηματικά κάθε απόπειρα διείσδυσης.

• Μικρότερο ποσοστό των γυναικών έχει φοβία για τη διείσδυση. Στη περίπτωση αυτή η γυναίκα δεν αισθάνεται πόνο αλλά έντονο φόβο ή τρόμο με τη σκέψη ότι ο άνδρας ή η ίδια θα αγγίξει τα γεννητικά όργανα, ή ότι θα γίνει διείσδυση. Οι φοβία αυτή συνήθως συνοδεύεται από επίμονες εικόνες ή σκέψεις ότι θα ματώσει, πονέσει, κοπεί κλπ.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο το να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά χωρίς την βοήθεια ειδικού

Η σύγχρονη σεξουαλική ιατρική και σεξολογία διαθέτει τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα των θεραπειών είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ωστόσο, όταν τα ζευγάρια έχουν κρατήσει το πρόβλημα ως επτασφράγιστο μυστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν προσαρμοστεί στην απουσία σεξουαλικών επαφών, δυσκολεύονται να μιλήσουν γι΄ αυτό που τους συμβαίνει και να δεχθούν μια ενδεχόμενη αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο για τη θεραπεία.

Εύη Κυράνα
Ψυχολόγος Υγείας, MSc
Ειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων και Σεξουαλικών Προβλημάτων
Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

www.kyrana.gr


www.ygeiaonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου