Μοναδικό αστροφυσικό φαινόμενο που παρουσιάζεται περίπου κάθε 150 χρόνια...
Eνα εντυπωσιακό φαινόμενο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες όσοι βρεθούν στις ταράτσες, τις αυλές και τα μπαλκόνια τους. |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
Την πιο θεαματική βροχή διαττόντων αστεριών του 2010 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι σταθούν στις ταράτσες, τις αυλές και στα μπαλκόνια τους τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Μια εντυπωσιακή φιέστα κοσμικών πυροτεχνημάτων με τη ροή δεκάδων σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο να δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό σκηνικό στον έναστρο θόλο.
Πρόκειται για την Καταιγίδα των Λεοντιδών, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου, δεν παύει όμως να προκαλεί δέος.
"Καλύτερη ορατότητα θα έχουμε περίπου στις 2 με 3 τα ξημερώματα", λέει ο αστροφυσικός και διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, εξηγώντας τις συνθήκες σχηματισμού του.
Κάθε Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, η Γη συναντά το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ Τατλ και, καθώς τρέχει με ταχύτητα 108.000 χιλιομέτρων την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω του.
"Τα σωματίδια αυτά, τα οποία ουσιαστικά είναι κόκκοι σκόνης, όπως εισχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται δημιουργώντας μια φωτεινή μπάλα της τάξεως των 2 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτές τις φωτεινές μπάλες βλέπουμε στον ουρανό και τις ονομάζουμε διάττοντες αστέρες ή πεφταστέρια", συνεχίζει.
"Κάποιες φορές το σωματίδιο είναι μεγαλύτερο. Πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκε από ελεύθερους παρατηρητές στη Θεσσαλία ότι είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο να πέφτει στη γη. Ηταν ένα μεγαλύτερο μετέωρο και σύμφωνα με τις περιγραφές πρέπει να είχε το μέγεθος ενός κερασιού ή το πολύ ενός καρυδιού. Το σωματίδιο μάλλον καταστράφηκε στη διάρκεια εισόδου του στη γη, καθώς έκανε θεαματική βουτιά στην ατμόσφαιρα ή αν κατόρθωσε να επιβιώσει θα πρέπει σύμφωνα με τους υπολογισμούς να έπεσε κάπου ανάμεσα στον Παγασητικό και το Θερμαϊκό Κόλπο. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως κάθε μέρα στη γη προστίθεται σε μορφή σκόνης ποσότητα διαστημικών υλικών περίπου 100 τόνων", λέει ο κ. Σιμόπουλος.
Τον Νοέμβριο του 1833
Η αστρική καταιγίδα που έμεινε στην Ιστορία
Η μεγαλύτερη καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833, όταν δεκάδες μετέωρα που έμοιαζαν με πυροτεχνήματα έπεφταν ανά δευτερόλεπτο για πολλές ώρες.
Ενας ιστορικός το 1878 τη θεώρησε ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ και αρκετοί κοινωνιολόγοι αποδίδουν στο ουράνιο αυτό φαινόμενο την εξάπλωση της θρησκειομανίας, που επηρέασε τα επόμενα χρόνια την κοινωνική εξέλιξη και τον σύγχρονο χαρακτήρα της Αμερικής.
Στην Ιστορία έχει μείνει επίσης, μεταξύ άλλων, η 17η Νοεμβρίου 1966, όταν στις κεντρικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδες χιλιάδες διάττοντες στόλισαν και πάλι τον νυχτερινό ουρανό για είκοσι τουλάχιστον λεπτά με ρυθμό 200.000 έως 1.000.000 διαττόντων ανά ώρα. Μια προσεκτική ανάλυση το 1994 υπολόγισε ότι ο πραγματικός ρυθμός δεν υπερέβη τους 15.000 διάττοντες, οι οποίοι όμως συγκρούονταν με τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας με ταχύτητα 255.000 χιλιόμετρων την ώρα...
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου