Υλοποίησε την απειλή του η ιστοσελίδα Wikileaks, καθώς δημοσιοποίησε έναν μεγάλο αριθμό απορρήτων εγγράφων τα οποία αφορούν σε ευαίσθητες πληροφορίες χωρών, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α., η Βόρεια και Νότια Κορέα αλλά και η Τουρκία.
Ωστόσο, η Wikileaks ενέδωσε εν μέρει στις πιέσεις του Obama να μην προχωρήσει στη δημοσίευση συγκεκριμένων ονομάτων, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς της Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. Συνολικά 250.000 τηλεγραφήματα αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται απόψε στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου φέρνοντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ, όπως όταν το Ριάντ καλούσε την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν.
Αναφέρεται επίσης ότι Αμερικάνοι διπλωμάτες, «ξεπερνώντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ διπλωματίας και κατασκοπίας», όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, διατάχθηκαν να συλλέξουν κρυφές πληροφορίες για ηγετικά στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, καθώς και για τους αντιπροσώπους της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας!
Αίσθηση προκαλούν οι χαρακτηρισμοί των Αμερικάνων διπλωματών για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ονειρεύεται επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια!
«Απομονωμένος» ο Ερντογάν, «επικίνδυνος» ο Νταβούτογλου!
Σύμφωνα με αναλύσεις των τηλεγραφημάτων από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν «απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν, ενώ λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν».
Και οι αναφορές για τον Τούρκο Πρωθυπουργό δεν σταματούν εδώ. Όπως εκτιμάται, ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, ενώ μια από τις πηγές των διπλωματών επισημαίνει ότι «ο Ταγίπ πιστεύει στον Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται»! Ακόμα, η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν. Η αμερικάνικη πρεσβεία στη γείτονα τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια!
Ως εκ τούτου, οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εξάλλου, σε τηλεγράφημα γίνεται αναφορά στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, ανέφερε σε συνάντησή του με Γάλλους πολιτικούς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο και δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι για το εάν τελικά το αίτημα εισόδου τους της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί. Ο Γκόρντον έκανε λόγο και για δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τότε, λέγοντας ότι ποσοστό χαμηλότερο του 30% από το συνολικό πληθυσμό των Τούρκων πίστευε ότι η χώρα τους θα εισέλθει στην Ε.Ε.
Κίνα, Πακιστάν, Κορέα και Ιράν
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι τα εξής:
-Οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται πίσω από την πειρατική πληροφόρηση εκ μέρους του Google και δυτικών χωρών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα New York Times. Συγκεκριμένα ένα έγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται κινεζική πηγή σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ένα ρόλο στην πειρατεία του Google. «Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση», επισημαίνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι κινεζικές υπηρεσίες εισέβαλαν σε δίκτυα πληροφόρησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους.
-Μια επικίνδυνη αντιπαράθεση της Αμερικής με το Πακιστάν, σχετικά με τα πυρηνικά καύσιμα. Η Νέα Υόρκη κατέβαλε με μεγάλη μυστικοπάθεια προσπάθειες –ανεπιτυχείς μέχρι στιγμής- έτσι ώστε να αφαιρέσει από έναν πακιστανικό ερευνητικό αντιδραστήρα ποσότητα υπερ- εμπλουτισμένου ουρανίου, για το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει φόβους ότι θα χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή ενός παράνομου πυρηνικού μηχανισμού.
- Προδιαγράφεται μια τελική «αποσύνθεση» της Βόρειας Κορέας: Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν ήδη συζητήσει την προοπτική μίας ενοποιημένης Κορέας, σε περίπτωση που τα οικονομικά προβλήματα και οι διαδικασίες πολιτικής μετάβασης οδηγούσαν την Βόρεια Κορέα σε παρακμή.
-Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη «δεν θα λειτουργήσει», σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει έτσι μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει» δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή.
Αμφίβολο αν το Ισραήλ μπορεί να πλήξει αποτελεσματικά το Ιράν
Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη, είχε τονίσει ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς στον γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.
Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει η Wikileaks.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.
Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».
Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.
Διάλογοι Ισραήλ-Φατάχ
Το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και δημοσιεύονται σήμερα στον ισραηλινό Τύπο.
Οι υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ενημέρωσε αντιπροσωπεία του Κονγκρέσου το 2009 ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε επαφή με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Wikileaks.
«Ο Μπαράκ εξήγησε (στην αντιπροσωπεία) ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φάταχ, ερωτώντας τους εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας , μετά την ήττα της Χαμάς», αναφέρεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος.
«Ο Μπαράκ έλαβε αρνητική απάντηση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρεται στο κείμενο.
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης συνεχίσθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ, από τη μία πλευρά, και την Αίγυπτο και τη Φάταχ από την άλλη.
Αμερικανικές παρεμβάσεις κατά του Ιράν
Στα τέλη Μαϊου του 2009, ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας του Κονγκρέσου για να στείλει ένα μήνυμα στον νέο αμερικανό πρόεδρο. Σε ένα απόρρητό έγγραφό του προς την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζέιμς Κάνινγκχαμ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον Μπαράκ, ο κόσμος είχε διορία 6 ως 18 μηνών για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μετά το διάστημα αυτό, έλεγε ο Μπαράκ, «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση θα είχε απαράδεκτες παράπλευρες απώλειες».
Η έμμεση απειλή του ισραηλινού υπουργού Αμύνης ότι η χώρα του μπορεί να επετίθετο εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν δεν προκαλεί έκπληξη. Έξι μήνες αργότερα, όμως, ήρθε η σειρά ενός άραβα ηγέτη, του βασιλιά του Μπαχρέιν, να πει στους Αμερικανούς ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «πρέπει να σταματήσει» και να τους προσφέρει βάση για τον Πέμπτο Στόλο. Την έκκλησή του συμμερίζονταν και άλλοι άραβες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με ένα άλλο τηλεγράφημα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας καλούσε την Ουάσινγκτον «να κόψει το κεφάλι του φιδιού» όσο είναι καιρός.
Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από την Wikileaks αποκαλύπτουν για πρώτη φορά την πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν έχει αποκτήσει εξελιγμένους πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα με τους οποίους μπορεί να πλήξει πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και τη Μόσχα.
Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πρόεδρος Μπους για να πείσει τους συμμάχους του να δεχθούν την επιβολή έστω και μετριοπαθών κυρώσεων στο Ιράν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να συνδυάσει την αύξηση της πίεσης προς τους Ιρανούς με τη «στράτευσή» του για ειρήνη.
Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ανάγκαζαν την Ουάσινγκτον να κινηθεί γρήγορα. Καθώς αξιολογούσε τη σημασία των πληροφοριών που λάμβανε, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας προς τις κυρώσεις. Την ίδια ώρα, εγκατέλειπε τα σχέδια του Μπους για την εγκατάσταση μιας βάσης αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία – που η Μόσχα θεωρούσε ότι στρεφόταν εναντίον της – και τα αντικαθιστούσε με εγκαταστάσεις πιο κοντά στο Ιράν. Απ΄ό,τι φαίνεται, η κίνηση αυτή έφερε αποτελέσματα.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμη ένα αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο να προσφέρουν οι Σαουδάραβες στους Κινέζους μια σταθερή παροχή πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των τελευταίων από το Ιράν. Δείχνουν επίσης πώς η άνοδος του Ιράν ένωσε το Ισραήλ και πολλούς παραδοσιακούς άραβες αντιπάλους του, όπως τους Σαουδάραβες. Δημοσίως, τα αραβικά κράτη απέφευγαν τις δηλώσεις για να μην εξοργίσουν την κοινή τους γνώμη και προκαλέσουν αντίποινα από τον ισχυρό γείτονά τους. Ιδιωτικά, ζητούσαν αποφασιστική δράση – αρκεί να την αναλάμβανε κάποιος άλλος.
Τα ίδια κράτη δεν ήξεραν επίσης ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το Ιράν: η διπλωματία, η υπόγεια δράση ή η ισχύς. Σε ένα χαρακτηριστικό του τηλεγράφημα, ένας ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ομάν δεν ξέρει τι είναι χειρότερο: «μια επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ή η απραξία και η συμβίωση με ένα πυρηνικό Ιράν».
Πίσω από τα έγγραφα αυτά, πάντως, υπάρχει η πεποίθηση πολλών ηγετών ότι αν δεν πέσει η σημερινή ιρανική κυβέρνηση, η χώρα αυτή θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα τη βόμβα. Και η κυβέρνηση Ομπάμα μοιάζει να αμφιβάλλει για το κατά πόσον η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να μεταβάλει αυτό το δεδομένο.
Ένα από τα πιο πρόσφατα έγγραφα, με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου του 2010, περιγράφει ένα γεύμα που είχαν στο Παρίσι ο τότε υπουργός Αμύνης της Γαλλίας Ερβέ Μορέν με τον αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο πρώτος ρωτά τον δεύτερο αν το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει το Ιράν χωρίς αμερικανική υποστήριξη. Ο Γκέιτς απαντά ότι δεν ξέρει αν μια τέτοια επίθεση θα είχε επιτυχία, αλλά ότι ναι, το Ισραήλ θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει. Όπως προσθέτει όμως, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν παρά να καθυστερήσουν τα ιρανικά σχέδια κατά ένα με τρία χρόνια, ενώ ο ιρανικός λαός θα ενωνόταν εναντίον του επιδρομέα.
Παρά το αμερικανικό εμπάργκο και μια σειρά κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση Μπους δεν μπόρεσε ποτέ να συγκροτήσει την παγκόσμια συμμαχία η οποία θα επέβαλλε πραγματικά οδυνηρά μέτρα εναντίον της Τεχεράνης. Ενώ η Γαλλία και η Βρετανία στήριζαν την Ουάσινγκτον, χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονταν απρόθυμες να περιορίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να πείσουν τις ξένες τράπεζες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν. Τα έγγραφα δείχνουν ότι ορισμένες στιγμές τα κατάφερναν. Ταυτοχρόνως όμως καθιστούν σαφές ότι το να παρεμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει την τεχνολογία που χρειαζόταν ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με κατασκόπους και ειδικούς να προσπαθούν να εντοπίσουν αποστολές και κρυφούς λογαριασμούς.
Ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη δείχνει πώς οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Ιταλούς να σταματήσουν την εξαγωγή στο Ιράν 12 ταχύπλοων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για επίθεση εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο. Η Ιταλία συναίνεσε ύστερα από πολλούς μήνες, και αφού 11 από τα 12 ταχύπλοα είχαν ήδη παραδοθεί…
Κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία
Αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «κυρίαρχο άνδρα» και τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «διστακτικό» ηγέτη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant που επικαλείται σήμερα τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ κατόπιν αναρτήθηκαν από έναν αναγνώστη στο μπλογκ του στο Twitter.
«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τον Μενβέντεφ άχρωμο και διστακτικό και τον Πούτιν κυρίαρχο άνδρα», γράφει η Kommersant.
Σύμφωνα με πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι το WikiLeaks θα δημοσιοποιούσε πληροφορίες που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και ότι οι ρώσοι ηγέτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.
«Οι δικοί μας διπλωμάτες είναι μερικές φορές το ίδιο απροκάλυπτοι στα εσωτερικά τους μηνύματα», δήλωσε η ίδια πηγή.
Για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Πούτιν, είναι πρόωρο να σχολιαστούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προσδόθηκαν στον πρωθυπουργό της Ρωσίας.
«Αρχικά πρέπει να δούμε ποιοί διπλωμάτες, ποιάς τάξης προέβησαν σε αυτά τα σχόλια και μέσα σε ποιό περιεχόμενο εγγράφων», δήλωσε ο Πεσκόφ στην Kommersant.
«Και μετά, πρέπει να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για τον Πούτιν», πρόσθεσε.
Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος έγινε γνωστός γιατί αποκάλυψε 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ, περιλαμβάνουν δυσάρεστες εκτιμήσεις για την πολιτική και τους ρώσους ηγέτες, οι οποίες μπορεί να τραυματίσουν τη Μόσχα, σύμφωνα με την Kommersant.
«Οι νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks μπορεί να προκαλέσουν αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία», όπως και με τις μισές χώρες του πλανήτη, εκτιμά η εφημερίδα.
Σχόλια διπλωματών για τους ξένους ηγέτες
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σχόλια των διπλωματών που διέρρευσαν και αφορούν ξένους ηγέτες.
- Ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε συνομιλία του στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009 με τον Αμερικάνο υφυπουργό Φίλιπ Γκόρτον χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες «τρελό που ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε μια άλλη Ζιμπάμπουε», ενώ παρατηρεί σχετικά ότι «ούτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει».
-Αναφέρεται η δυσαρέσκεια του Προέδρου της Λιβύης Μοαμάρα Καντάφι όταν δεν του επετράπη να στήσει την σκηνή του -όπως κάνει συνήθως σε επισκέψεις του στο εξωτερικό- στο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης, όπου χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ το 2009. Μάλιστα, ο Λίβυος ηγέτης ήταν τόσο δυσαρεστημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν στη Νέα Υόρκη, ώστε αρνήθηκε να εκπληρώσει την υπόσχεση να επιστρέψει επικίνδυνο εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία, αναγκάζοντας τον Αμερικάνο πρέσβη στη Λιβύη να πει στον γιο του Καντάφι ότι «η κυβέρνησή σας διάλεξε έναν πολύ επικίνδυνο τρόπο για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της». Αναφέρεται επίσης ότι ο Καντάφι σπάνια δεν είχε δίπλα του την εντυπωσιακή ξανθιά Ουκρανή νοσοκόμα του!
- Η αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα για να περιγράψει τη σχέση του Ρώσου Πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί το παράδειγμα των γνωστών ηρώων κόμικς Ρόμπιν και Μπάτμαν, με τον πρωθυπουργό να υποδύεται τον πρώτο και τον Πούτιν τον δεύτερο!
- Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι «εύθικτος και απολυταρχικός», ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι «ματαιόδοξος και αναποτελεσματικός ως Ευρωπαίος ηγέτης», καθώς και «σωματικά και πολιτικά αδύναμος, μιας και οι ροπές του στις βραδινές διασκεδάσεις δεν τον αφήνουν να ξεκουραστεί». Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ είναι ένας «εξαιρετικά αδύναμος άνθρωπος που δεν βλέπει τα γεγονότα και αντιθέτως πιστεύει εύκολα τον οποιοδήποτε που θα του παρουσιάσει τις πιο παράξενες θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του». Τέλος, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι «κομψός και γοητευτικός, αλλά δεν τηρεί ποτέ τις υποσχέσεις του».
Οι αμερικανικές Αρχές καταδίκασαν την διαρροή των εγγράφων
Ο Λευκός Οίκος πάραυτα καταδίκασε απερίφραστα την «ανεύθυνη και επικίνδυνη» δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του WikiLeaks μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών προσώπων.
«Για να γίνει σαφές, τέτοιου είδους αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τους διπλωμάτες μας, τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καλούν τις ΗΠΑ να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια διακυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων καταγγέλλοντας το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά "παράνομα περιήλθαν στην κατοχή" του WikiLeaks, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτραπεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον.
Πάντως, όσον αφορά τα περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν και αφορούν το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ», δεν χαρακτηρίζονται ως «άκρως απόρρητα». «Υπάρχουν 799 ντοκουμέντα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών τα 111 είναι χαρακτηρισμένα «απόρρητα» και 520 είναι χαρακτηρισμένα «εμπιστευτικά», αλλά κανένα δεν είναι «άκρως απόρρητο», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Καταδικάζει και ο Καναδάς
Εν τω μεταξύ και ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, Λόρενς Κάνον, κατήγγειλε τους συγγραφείς «ανεύθυνων και αξιοθρήνητων» διαρροών σχετικά με διπλωματικά απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και την ασφάλεια του Καναδά.
Μέχρι στιγμής σε ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί από τον ιστότοπο Wikileaks η μόνη αναφορά στον Καναδά σχετίζεται με την ακύρωση μιας στάσης στη χώρα του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρα Καντάφι, αλλά σύμφωνα με τα καναδικά ΜΜΕ ενδέχεται κάποια επόμενα στοιχεία που θα δούν το φως της δημοσιότητας να αφορούν τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Οτάβα για το θέμα της αποχώρησης της καναδικής στρατιωτικής δύναμης από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για το τέλος του 2011, ή τις υποθετικές αμερικανικές πιέσεις για τον επαναπατρισμό από τον Καναδά στις ΗΠΑ του Ομάρ Χαντρ, πρώην κρατούμενου στο Γκουαντάναμο.
www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου