Η καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης σε μικρές δόσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νέες περιπτώσεις καρκίνου καθώς και τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της νόσου σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Όπως μεταδίδει το BBC σε όσους ασθενείς χορηγούταν ασπιρίνη είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, ενώ ένα 10% αυτών είχε λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν το σκεύασμα.
Η θεραπεία με την ασπιρίνη διήρκεσε τέσσερα έως οκτώ χρόνια ανάλογα την περίπτωση, ωστόσο η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των περίπου 12.500 ασθενών έδειξε ότι οι θετικές επιδράσεις του φαρμάκου διήρκεσαν για ακόμη είκοσι χρόνια τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας τον καθηγητή Πίτερ Ρόθγουελ, ο κίνδυνος του θανάτου από τη νόσο του καρκίνου σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα μειώθηκε κατά 20% σε περίοδο ερευνών 20 ετών.
Επίσης σύμφωνα με το BBC, η αντίστοιχη μείωση για περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχόμενη κατάληξη του ασθενούς από αυτόν ανέρχεται στο 40%, για καρκίνο του πνεύμονα 30%, καρκίνο του προστάτη 10% και καρκίνο του οισοφάγου 60%.
Ο καθηγητής Ρόθγουελ διευκρινίζει ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι οι υγιείς μεσήλικες να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη. Ακόμη ανέφερε ότι για τις ευεργετικές συνέπειες από τη χορήγηση ασπιρίνης αρκούσε η δόση των 75 mg.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εσωτερικής αιμορραγίας ανέφερε ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σε μεσήλικες ασθενείς, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και για τις ηλικίες άνω των 75 ετών.
Επιπλέον τόνισε ότι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει να λαμβάνει κάποιος καθημερινά ασπιρίνη είναι τα 45 - 50 έτη.
Η Βρετανική Αντικαρκινική Εταιρεία χαρακτήρισε πολύ υποσχόμενα και ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της έρευνας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως όσοι σκέφτονται να αρχίσουν να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθούν του γιατρό τους.
Και ο καθηγητής Πίτερ Ελγούντ από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, που συμμετείχε σε μέρος των ερευνών, επισήμανε ότι η ασπιρίνη δεν είναι πανάκεια και πως ο κόσμος θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι πρέπει να αλλάξει και τον τρόπο ζωής του όπως και τη διατροφή του, ενώ ως σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε την άθληση.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου