Σε καθορισμένα γονιδιακά «μονοπάτια» του καρκινικού κυττάρου στοχεύουν οι βιολογικές θεραπείες, οι οποίες αποδεικνύονται αποτελεσματικές |
Σε γονιδιακό επίπεδο γίνεται η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Οι βιολογικές θεραπείες στοχεύουν σε καθορισμένα γονιδιακά «μονοπάτια» του καρκινικού κυττάρου. Η αποτελεσματικότητά τους είναι σημαντική, αλλά αφορά συγκεκριμένους υπότυπους του καρκίνου, οι οποίοι προσδιορίζονται έπειτα από γονιδιακό έλεγχο. Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας κ. Κώστας Συρίγος στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η πανεπιστημιακή ογκολογική μονάδα του νοσοκομείου «Σωτηρία» και με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τη νόσο. Η μονάδα έχει ενεργοποιήσει ιστοσελίδα (www.eoncology.gr), μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.
Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες επιβίωσης, καθώς μόλις το 15% των πασχόντων επιβιώνει περισσότερα από πέντε χρόνια. Το 74% έως 85% των ασθενών διαγιγνώσκονται όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα να την «αποκαλύψουν».
Ο οικονομολόγος της Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης και η συνεργάτης της ογκολογικής μονάδας του «Σωτηρία» σε θέματα διοίκησης Υγείας κ. Ελένη Κορδή, τόνισαν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Η πρόσβαση στη θεραπευτική φροντίδα -είπαν- είναι καλύτερη στις ανεπτυγμένες χώρες. Ανισότητες υπάρχουν και μεταξύ των χωρών, με τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις να εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες επιβίωσης.
Η κ. Κορδή συνέδεσε το θέμα με την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι η αποδοτικότερη κατανομή των πόρων από τα συστήματα Υγείας είναι ζωτικής σημασίας, Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα ωφελήσει πρωτίστως τους ασθενείς. Ο επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας κ. Γιάννης Γκιόζος ανέφερε ότι η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων περίθαλψης βοηθά στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. Ο πιο σύγχρονος τρόπος -εξήγησε- είναι η ολιστική προσέγγιση:
Τον θεράποντα ιατρό συμπληρώνει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων: ογκολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος, ακτινοθεραπευτής, δερματολόγος, θωρακοχειρουργός, αγγειολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, διαιτολόγος και βιολόγος. Οι ειδικοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο και ο ασθενής δεν χρειάζεται να μετακινείται από ιατρείο σε ιατρείο.
Αναφερόμενοι στο κάπνισμα, οι πνευμονολόγοι επεσήμαναν ότι η διακοπή της συνήθειας ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά έως και 15 χρόνια, καθώς οι πνεύμονες αναρρώνουν. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική σε όλες τις ηλικίες, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όσο πιο νωρίς σταματήσει η καπνιστική συνήθεια.
Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά
Προσφυγή από γιατρούς για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων
Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αθήνας (ΙΣΑ) και του Πειραιά (ΙΣΠ) κατά της απόφασης για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Η διοίκηση του ΙΣΑ κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση της Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «σούπερ μάρκετ». Οι πολίτες -σημειώνει- καλούνται να αγοράσουν ιατρικές υπηρεσίες έναντι 90 ευρώ, τη στιγμή που μπορούν να τις βρουν στον ιδιωτικό τομέα με 20 ευρώ.
Με ανάλογα επιχειρήματα, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Το προεδρείο του Συλλόγου ανακοίνωσε χθες ότι η απόφαση επιβαρύνει τα Ταμεία και καταστρατηγεί τις συλλογικές συμβάσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Η απόφαση -τονίζει- καταστρατηγεί και την πρωινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, διαβαθμίζοντας τις αμοιβές των γιατρών των Ταμείων και των ιδιωτών, χωρίς έγκριση από τα θεσμικά όργανα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου