Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μίλησε για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μία 52χρονη Αμερικανίδα κατόρθωσε να μιλήσει για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, χάρη σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση λάρυγγα. Η Μπρέντα Τζένσεν χαρακτήρισε την εγχείρηση «ένα θαύμα» που της ξαναχάρισε τη ζωή της.

Δεκατρείς ημέρες έπειτα από τη μεταμόσχευση, η κυρία Τζένσεν είπε τα πρώτα της λόγια: «Καλημέρα, θέλω να πάω σπίτι».

Είναι η πρώτη φορά που μεταμοσχεύονται ταυτοχρόνως τραχεία και λάρυγγας και η δεύτερη φορά που μεταμοσχεύεται λάρυγγας.

Η κυρία Τζένσεν αδυνατούσε να μιλήσει από το 1999, όταν μια εγχείρηση κατέστρεψε τις φωνητικές χορδές της. Ο αναπνευστήρας που της είχαν τοποθετήσει οι γιατροί για να αναπνέει είχε τραυματίσει τον λάρυγγά της και δημιουργήθηκε ουλώδης ιστός που σταμάτησε την αναπνοή της.

Έκοτε, δεν μπορούσε να καταπιεί και έτσι να γευτεί φαγητό, μπορούσε να αναπνέει μόνο με τραχειοστομία και μιλούσε μόνο με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού κουτιού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, χειρουργοί από το Ιατρικό Κέντρο Νταίηβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αφαίρεσαν τον λάρυγγα, τον θυρεοειδή αδένα και 6 εκατοστά από την τραχεία ενός πτωματικού δότη. Στη συνέχεια, τα μεταμόσχευσαν στην κυρία Τζένσεν, με μια εγχείρηση που διήρκησε 18 ώρες.

Δεκατρείς ημέρες αργότερα κατόρθωσε να μιλήσει με βραχνή φωνή, ενώ σήμερα μπορεί να μιλάει εύκολα επί αρκετές ώρες.

«Η εγχείρηση αυτή αποκατέστησε τη ζωή μου. Αισθάνομαι ευλογημένη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία», δήλωσε. «Είναι θαύμα. Μιλάω, μιλάω, μιλάω – και αυτό ακόμα εκπλήσσει τους συγγενείς και τους φίλους μου».

Η κυρία Τζένσεν μαθαίνει επίσης πάλι να καταπίνει.

«Κάθε μέρα αποτελεί μια νέα αρχή για εμένα. Δουλεύω σκληρά για να χρησιμοποιώ τις φωνητικές χορδές μου και να εκπαιδεύσω τους μύες μου να καταπίνουν. Ίσως δεν κατορθώσω ποτέ να τραγουδήσω σε χορωδία, αλλά είναι εκπληκτικό ότι μπορεί να μιλάω και πάλι – και ανυπομονώ να αρχίσω να τρώω και να πίνω κανονικά».

«Ο λάρυγγας είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα νευρομυϊκά όργανα του σώματος», είπε ο καθηγητής Martin Birchall, από το Ear Institute του University College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στην μεταμόσχευση μαζί με τον καθηγητή Peter Belafsky. «Μάθαμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη νεύρωση ακόμα και των πιο πολύπλοκων οργάνων, ώστε να γίνουν πάλι λειτουργικά. Το επίτευγμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για καλύτερες μεταμοσχεύσεις προσώπου και θα αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό καθώς εξελίσσεται η μηχανικών ιστών».

Όπως όλοι οι μεταμοσχευθέντες, έτσι και η κυρία Τζένσεν θα πρέπει να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη της τη ζωή, ώστε ο οργανισμός της να μην απορρίψει τα μοσχεύματα.

Ας σημειωθεί ότι η κυρία Τζένσεν ήδη έπαιρνε ανοσοκατασταλτικά, καθώς προ τετραετίας είχε υποβληθεί και σε μεταμόσχευση νεφρών και παγκρέατος, για άλλους ιατρικούς λόγους.

Η νέα φωνή της κυρίας Τζένσεν θα μοιάζει πολύ με την παλιά της, διότι ναι μεν ο λάρυγγας παράγει τον ήχο που θα μας κάνει να μιλήσουμε, αλλά η φωνή μας εξαρτάται από τον συνδυασμό με τον οποίο κινούμε τα χείλη και τη γλώσσα μας, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός μας.



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου