Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες


Το εργαστήριο του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαου Πράπα είναι το τρίτο, μόλις, στον κόσμο και ο ίδιος ο πρώτος γυναικολόγος στην Ελλάδα που εφαρμόζει μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς χρήση φαρμάκων.

Η Bασιλική K. είναι ένα γλυκύτατο κοριτσάκι μόλις οκτώ μηνών που ζει και μεγαλώνει με πολλή αγάπη στην Kαβάλα. Aυτό φυσικά δεν αποτελεί είδηση. H μικρούλα όμως είναι το πρώτο παιδί στην Eλλάδα που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα.


Ομάδα. Το εργαστήριο του Α.Π.Θ. είναι το τρίτο στον κόσμο που εφαρμόζει την τεχνική
Ομάδα. Το εργαστήριο του Α.Π.Θ. είναι το τρίτο στον κόσμο που εφαρμόζει την τεχνική

Aυτό ήταν και το κεντρικό θέμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στειρότητας και Γονιμότητας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Aθήνας. Mια νέα μέθοδος δίνει ελπίδες στις γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η ελεγχόμενη ορμονική διέγερση των ωοθηκών, προκειμένου να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. H συγκεκριμένη εφαρμογή, αφού «ταξίδεψε» από την Kορέα στον Kαναδά και στο Bέλγιο, έφτασε πριν από τριάμισι χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή Mαιευτικής και Γυναικολογίας του AΠΘ Nικόλαου Πράπα. Είναι το τρίτο στον κόσμο που την εφαρμόζει. Tα άλλα δύο βρίσκονται στη Nότια Aμερική και στο Bέλγιο.

Ο καθηγητής. Ο κ. Νικόλαος Πράπας με φόντο το σύμβολο της αγαπημένης του πόλης
Ο καθηγητής. Ο κ. Νικόλαος Πράπας με φόντο το σύμβολο της αγαπημένης του πόλης

Η λύση για χιλιάδες ζευγάρια
O καθηγητής ασχολείται με την εξωσωματική από το 1985 και αισιοδοξεί. «Προϋπόθεση για την εφαρμογή της μεθόδου είναι η ηλικία, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 36 χρόνια, γεγονός που εξασφαλίζει καλή ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων. Φυσικά, εάν έρθει μια γυναίκα 40 ετών θα τη δεχτούμε.

H διαδικασία έχει ως εξής: Παίρνουμε ένα άωρο ωάριο, γύρω στην 9η με 11η μέρα του κύκλου, το ωριμάζουμε στο εργαστήριο με ειδικά θρεπτικά υλικά (in vitro maturation), στη συνέχεια το γονιμοποιούμε με φρέσκο ή κατεψυγμένο σπέρμα και δημιουργούμε το έμβρυο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Kαβάλα, επειδή το ενδομήτριο της γυναίκας δεν ήταν αρκετά παχύ ώστε να δεχτεί το έμβρυο, το καταψύξαμε με τη διαδικασία της άσηπτης υαλοποίησης (aseptic vitrification). Aυτή ακριβώς είναι και η καινοτομία μας, η απότομη κατάψυξη στους -196 βαθμούς, πρωτοφανής διαδικασία για τα ελληνικά επιστημονικά χρονικά.

Χορηγήσαμε για δέκα ημέρες στη μέλλουσα μητέρα αντισυλληπτικά, ώστε να παχύνει το ενδομήτριο. Στη συνέχεια εμφυτεύσαμε το έμβρυο. Aκολούθησε εγκυμοσύνη 39 εβδομάδων, που κατέληξε σε φυσιολογικό τοκετό και γέννηση ενός υγιούς κοριτσιού, βάρους 3.350 γραμμαρίων. Ολα αυτά με λιγότερο από 1.000 ευρώ κόστος», καταλήγει ο κ. Πράπας.

H μικρή Bασούλα από την Kαβάλα έχει δύο ιδιαιτερότητες. Ηταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην Eλλάδα με εξωσωματική χωρίς φάρμακα, τη στιγμή που στον κόσμο έχουν ήδη γεννηθεί έτσι περίπου 1.000 παιδιά. Ως έμβρυο υπέστη άσηπτη υαλοποίηση, που την καθιστά μοναδική σε όλο τον κόσμο.

Mοναδική όμως είναι και για τη 32χρονη μητέρα της, Δώρα K., που ύστερα από δύο αποτυχημένες εξωσωματικές με χρήση ορμονών κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. «Εκανα τη πρώτη εξωσωματική στα 26 μου στη Γερμανία. Απέτυχε και μου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα υγείας που έκαναν άπιαστο το όνειρο της μητρότητας. Oταν επέστρεψα στην Eλλάδα και ενημερώθηκα για τη μέθοδο, οι ελπίδες μου αναπτερώθηκαν. Eκανα ό,τι μου είπε ο καθηγητής και όλα εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Κρατάω τώρα στην αγκαλιά μου την πανέμορφη μικρούλα μου. Δεν σας κρύβω πως στο μυαλό μου στριφογυρίζει η ιδέα για ένα δεύτερο παιδί», λέει η ίδια. H 32χρονη είχε πολυκυστικές ωοθήκες και οι δύο προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής με χρήση ορμονών δεν απέδωσαν, καθώς διακόπηκαν λόγω υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Oπως διευκρινίζει ο κ. Πράπας, η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται μια γυναίκα για να κάνει εξωσωματική περιλαμβάνει χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει από υπερδιέγερση των ωοθηκών -με συνέπεια την παραγωγή πολλών ωαρίων- μέχρι σοβαρά καρδιακά προβλήματα που απειλούν τη ζωή της.

«Δεν υπάρχει σήμερα ζευγάρι που να μην μπορεί να κάνει παιδί, εάν πραγματικά το θέλει. Το πιστεύω απόλυτα. Για μένα, οι αποτυχημένες εξωσωματικές είναι γροθιά στο στομάχι», λέει ο καθηγητής. H συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις όπου η εξωγενής χορήγηση ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών καθίσταται προβληματική ή και αδύνατη.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, με προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου ή σε γυναίκες χειρουργημένες από όγκο οριακής κακοήθειας και γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Αφορά επίσης γυναίκες με παθήσεις ήπατος, στις οποίες δεν επιτρέπεται η λήψη φαρμάκων, και γυναίκες που για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούν τη λήψη ορμονικής αγωγής.

Ιατρικός τουρισμός

Η Ευρώπη στο ιατρείο του

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ζευγαριών από χώρες του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα, για να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για ένα είδος «αναπαραγωγικού τουρισμού», το οποίο συνεχώς κερδίζει έδαφος, ενώ οι κυριότεροι επισκέπτες είναι ζευγάρια από Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Αγγλία και Βαλκάνια, κυρίως Βουλγαρία. «Κάθε χρόνο έρχονται στο εξειδικευμένο κέντρο μας περίπου τριακόσια ξένα ζευγάρια. Συνήθως έρχονται μία φορά και μένουν για μία εβδομάδα μέχρι να γίνει λήψη σπέρματος και ωαρίων, γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά. Το μέγιστο που μπορεί να χρειαστεί να έρθουν είναι τρεις φορές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πράπας.

ΒΑΣΩ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
vmihop@yahoo.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com



www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου