Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Τα όρνια κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες Όρνιων της Ελλάδας, στη Κρήτη, ζητά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ Όρνια με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά. Οι πληθυσμοί του Όρνιου έχουν καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς απομένουν λιγότερα από 30 ζευγάρια. Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια.

Το είδος προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «απειλούμενα είδη» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

«Τα περιστατικά στις ανεμογεννήτριες είναι δυστυχώς αναμενόμενα, καθώς απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων δύο αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός, ή μερικώς εντός, σε Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του Όρνιου», λέει διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Ξ. Κάππας.

Το όρνια προσκρούουν στα πτερύγια των ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσουν την τροφή τους. «Ο πληθυσμός του Όρνιου στην κεντρική Κρήτη πρόκειται να πληγεί σοβαρά, ίσως και ανεπανόρθωτα, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες και τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΚΑ. Επιπλέον, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής», τονίζει ο κ. Κάππας.

Η Ορνιθολογική έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=377890&dt=13/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου