Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τελικά οι άνδρες είναι το «ασθενές» φύλο;




Οι γυναίκες το υποψιάζονταν πάντα (μεταξύ μας, και οι άνδρες...), αλλά τώρα έχουν και αποδείξεις. «Οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα, σε σχέση με τις γυναίκες, όταν τα δύο φύλα βρεθούν υπό την ίδια πίεση στο εργασιακό περιβάλλον τους», σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ατζού, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής ιατρικής «Occupational Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», μελέτησαν μία ομάδα εθελοντών εργαζομένων - από 40 εταιρίες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνθήκες εργασιακής πίεσης. Μετά από έξι μήνες, οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν κρυολογήσει το προηγούμενο τετράμηνο.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, που ένιωθαν στρες στη δουλειά τους, ήταν πολύ πιθανότερο (74%) σε σχέση με τις γυναίκες να έχουν κρυολογήσει, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης κατάπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Οι γυναίκες, αντίθετα, φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «στωικότητα» και ανθεκτικότητα (γκρινιάζοντας πολύ λιγότερο, επίσης, σε σχέση με τους άνδρες!), σε ανάλογες συνθήκες στρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «οι άνδρες υπερεκτιμούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε σχέση με τις γυναίκες», επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι «οι γυναίκες μιλάνε στους γιατρούς και στους γύρω τους με διαφορετικό τρόπο για το κρυολόγημά τους σε σχέση με τους άνδρες, παραπονούμενες πολύ λιγότερο».

Από εργασιακής πλευράς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι «είναι πιθανότερο στη δουλειά τους οι άνδρες να αντιδρούν χειρότερα (και να απουσιάζουν συχνότερα) σε σχέση με τις γυναίκες, εξαιτίας κρυολογημάτων που σχετίζονται κατά βάθος με το άγχος».

Το στρες και η κατάθλιψη αποτελούν βασική αιτία απουσιών των εργαζομένων (και των σχετικών αδειών) από την εργασία τους σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα μειώνουν την παραγωγικότητα αρκετών από αυτούς που προσέρχονται στη δουλειά τους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=379308&dt=20/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου