Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίση πλήττει τους ενήλικες άνω των 18 ετών


Η οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τους Ρουμάνους που ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών, έναντι των υπολοίπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήγαγε η Mercury Research και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα gandul.info.

Όπως προέκυψε, το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 18 ετών που επηρεάστηκαν αρνητικά, σε μεγαλύτερο βαθμό, έναντι των άλλων ηλικιακών ομάδων από την οικονομική κρίση διαμορφώθηκε στο 85%, έναντι 77% το Μάρτιο του 2010, όταν είχε διεξαχθεί ανάλογη έρευνα.

Τουλάχιστον το 50% του μηνιαίου εισοδήματος των Ρουμάνων δαπανάται για την αγορά τροφίμων και την πληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Το 2010, εξάλλου, το μερίδιο των δαπανών για αγορές ένδυσης, προϊόντων υγιεινής, επίπλων και περαιτέρω μαθησιακής κατάρτισης μειώθηκε, έναντι του 2009.

Το 40% του μηνιαίου εισοδήματος των Ρουμάνων κατευθύνεται στην αγορά τροφίμων, αυξημένο κατά 2%, σε σχέση με μια διετία πριν (38%).
Τον Νοέμβριο του 2008, τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού για την αποπληρωμή δανείων αντιστοιχούσαν στο 5% του εισοδήματος, ενώ το 2010, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 6% μέχρι 8% του μηνιαίου εισοδήματος.

Από τον Νοέμβριο του 2008 και έπειτα παρατηρήθηκε και μια άλλη τάση, αυτή που αφορά τη μείωση των δαπανών για τη μαθησιακή κατάρτιση. Ετσι, ενώ το 7,4% του μηνιαίου εισοδήματος διοχετεύονταν από τα ρουμανικά νοικοκυριά για θέματα Παιδείας, το 2010, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 5%, σύμφωνα με την έρευνα.

Επίσης, οι αποταμιεύσεις σημείωσαν κάμψη, αφού μόλις το 3% του εισοδήματος των πολιτών «πήγαινε» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έναντι 5% το 2009, τονίζεται στην ίδια έρευνα.

Το γ’ τρίμηνο του 2010, ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώθηκε σε 2.231 λέι ανά νοικοκυριό και 770 λέι ανά κάτοικο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας (INS), τα οποία αξιοποίησε για την έρευνά της, η Mercury Research (η ισοτιμία λέι - ευρώ κυμάνθηκε περίπου στα 4,20 λέι/1 ευρώ το 2010).

Το 2010, οι Ρουμάνοι ξόδεψαν λιγότερα χρήματα - σε σχέση με το 2009 - για την αγορά προϊόντων τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, προσωπικών ειδών, καθώς και για να πάνε διακοπές.

Η έρευνα της Mercury Research διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2010, σε δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών.



www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου