Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Οχι ορμονοθεραπεία αμέσως μετά την εμμηνόπαυσηΚίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φρενάρει τις... βιαστικές


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oι γυναίκες που ξεκινούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αμέσως μόλις περάσουν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες περιμένουν μία πενταετία ή και περισσότερο προτού αρχίσουν τη λήψη της. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ύστερα από μελέτη σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο Βρετανίδες, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Νational Cancer Ιnstitute».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί είδαν ότι όσες γυναίκες δεν βιάστηκαν να λάβουν ορμονοθεραπεία αμέσως μετά την έλευση της εμμηνόπαυσης αλλά περίμεναν τουλάχιστον πέντε έτη, δεν παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, οι γυναίκες που έλαβαν αμέσως μετά την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης θεραπεία αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 43% κίνδυνο για καρκίνο.

Τα ευρήματα
«Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη ανακαλύψαμε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού όταν η λήψη της ορμονοθεραπείας ξεκινούσε λίγο πριν από την έλευση της εμμηνόπαυσης ή στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την εμφάνισή της» σημείωσε η δρ Βάλερι Μπέραλ που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε: «Η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να ισχύει όποιον τύπο ορμονοθεραπείας και αν λάμβανε η γυναίκα,για όσο διάστημα και αν τη λάμβανε και ασχέτως του σωματικού βάρους της».

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα της μεγάλης αμερικανικής μελέτης Women΄s Ηealth Ιnitiative η οποία είχε δείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αμέσως μετά την εμμηνόπαυση έχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες ξεκινούν τη θεραπεία ύστερα από κάποια χρόνια. Ωστόσο το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες: ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι μειωμένος στις γυναίκες που λαμβάνουν νωρίς μετά την εμμηνόπαυση ορμονοθεραπεία, ενώ αυξάνεται όσο η γυναίκα καθυστερεί να λάβει τη θεραπεία.

Σύγχυση
Σημειώνεται πάντως ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι προτιμότερο η λήψη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης να ξεκινά νωρίς μετά την έλευση της εμμηνόπαυσης. Από τις μελέτες εκείνες προέκυπτε ότι οι νεότερες σε ηλικία γυναίκες που λάμβαναν ορμονοθεραπεία ήταν πιο προστατευμένες ενάντια στον καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Οπως είναι επόμενο, τα αντικρουόμενα αυτά στοιχεία σχετικά με το πότε είναι το κατάλληλο διάστημα για έναρξη της θεραπείας προκαλούν σύγχυση. Οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης λαμβάνονταν ευρέως από εκατομμύρια γυναίκες στην εμμηνόπαυση σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να αντιμετωπίζονται ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις. Ωστόσο το 2002 η μελέτη Women΄s Ηealth Ιnitiative συνέδεσε αυτού του είδους τις θεραπείες με καρκίνο του μαστού αλλά και καρδιαγγειακά επεισόδια, με αποτέλεσμα η λήψη τους να εμφανίσει κατακόρυφη πτώση σε ολόκληρο τον κόσμο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=381681&dt=01/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου