Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Με αλκοτέστ τα αυτοκίνητα του μέλλοντος


Έχεις πιει; Δεν πας πουθενά

Αυτοκίνητα που κάνουν αλκοτέστ είναι η τελευταία εξέλιξη της βιομηχανίας, κάτι που αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς αν ο οδηγός κριθεί ότι έχει πιει περισσότερο από το κανονικό, δε θα ξεκινά η μηχανή τους.

Το σύστημα DADSS, που δοκιμάζεται στις ΗΠΑ θα αντιλαμβάνεται αν ο οδηγός έχει πιει παραπάνω από το κανονικό και αυτομάτως μπλοκάρει τον κινητήρα για να μην ξεκινήσει. Η τεχνολογική καινοτομία εκτιμάται ότι μπορεί να σώσει μέχρι 9.000 θανάτους το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

Ηλεκτρονικός αισθητήρας αναλύει την αναπνοή του οδηγού μόλις κάτσει στο κάθισμά του, χωρίς να χρειάζεται να φυσήξει μέσα σε συσκευή. Άλλοι αισθητήρες, που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία, όπως στο τιμόνι και στις κλειδαριές, μετρούν το αλκοόλ στο αίμα μέσω ανάλυσης του δέρματος. Αν η ποσότητα αλκοόλ βρεθεί πάνω από το νόμιμο όριο, η μηχανή του αυτοκινήτου δε θα ξεκινάει.

To σύστημα αποτελεί προϊόν της εταιρίας QinetiQ της Μασαχουσέτης και ήδη δοκιμάζεται από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Τα πρώτα οχήματα με το σύστημα αυτό θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τουλάχιστον μετά από οκτώ χρόνια, έως ότου αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ακριβές. Δεν λείπουν πάντως οι επικριτές του, που εκτιμούν ότι ακόμη και μια ακρίβεια 99,99% δεν είναι επαρκής, γιατί στην πράξη θα σημαίνει ότι πολλοί οδηγοί, χωρίς λόγο, δεν θα μπορέσουν κάποια στιγμή να βάλουν μπρος το αυτοκίνητό τους.

Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζεται από τη Συμμαχία της Αυτοκινητοβιομηχανίας για την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν πολλοί από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές οχημάτων του κόσμου.




www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου