Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι γλεντζέδες κατάντησαν σπιτόγατοι


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ FOCUS BARI, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ - ΑΠΟ ΤΑ 76 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ 2008, ΣΤΑ 55 ΕΥΡΩ ΤΟ 2010 ΚΑΙ Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΤΙΚΗ...

ΚΑΤΑ 27,6% μείωσαν οι Ελληνες τα έξοδά τους για ψυχαγωγία την τελευταία διετία. Με πιο απλά λόγια, ενώ το 2008 ξόδευαν κατά μέσο όρο 76 ευρώ την εβδομάδα σε διαφόρων ειδών εξόδους (μπαρ, εστιατόρια, σινεμά κ.ά.), το 2010 η αντίστοιχη δαπάνη έπεσε στα 55 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Focus Bari.

Προληπτικές περικοπές

Στην πραγματικότητα η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που περιέγραφαν τα δύο τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες του χώρου της ψυχαγωγίας (ιδιαίτερα της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης) και δίνει «τάξη μεγέθους» σε αυτό που παρατηρούν όλοι όσοι κυκλοφορούν έξω: Ο κόσμος βγαίνει λιγότερο και ξοδεύει λιγότερο. Η έρευνα επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα, ότι οι Ελληνες έβλεπαν την κρίση να έρχεται και είχαν κόψει τις πολλές διασκεδάσεις πριν καλά καλά νιώσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη συνέχεια λόγω μνημονίου. Γι' αυτό, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, η μεγαλύτερη πτώση στη μέση εβδομαδιαία δαπάνη παρατηρείται από το 2008 προς το 2009 (από τα 76 ευρώ στα 59 ευρώ).

Τη χρονιά που πέρασε η κατάσταση απλά επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη ανά εβδομάδα να διαμορφώνεται στα 55 ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ξοδεύει έως 40 ευρώ την εβδομάδα, καθώς και ότι αυξήθηκε πέρυσι στο 34% το ποσοστό εκείνων που ξοδεύουν έως 20 ευρώ την εβδομάδα για «έξω» από 21% το 2008.

Η κρίση, πάντως, χτύπησε και τους... large τύπους, αφού στη διετία υποχώρησαν στο μισό (από 6% σε 3%) εκείνοι που δήλωναν ότι ξοδεύουν από 200 ευρώ και πάνω την εβδομάδα. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα, η οποία διεξήχθη πέρυσι από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο και παρουσιάζει για πρώτη φορά η «Οικονομμία», αφορούν ηλικίες από 13 έως 54 ετών. Η ηλικιακή ομάδα που το ρίχνει «έξω» περισσότερο είναι οι άντρες ηλικίας 13 - 24 ετών, αν και η συχνότητα των εξόδων έχει μειωθεί σημαντικά στο σύνολο των ερωτηθέντων: το 2007 το 17% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι έβγαινε 4-5 φορές την εβδομάδα. Πέρυσι το ποσοστό αυτό έπεσε στο 12%, ενώ το 25% δήλωσε ότι βγαίνει 2-3 φορές την εβδομάδα και 25% μία φορά.

Σε ό,τι αφορά τα μέρη που πηγαίνουν, σε όλα υπάρχει σημαντική πτώση. Για παράδειγμα, το 2007 το 80% έλεγε ότι πάει σε ταβέρνες. Το ποσοστό αυτό πέρυσι έπεσε στο 56%. Επίσης, το 31% δήλωνε το 2007 ότι πάει σε πίστες. Τώρα, «μπουζούκια» δηλώνει ότι επισκέπτεται μόνο το 12%. Αυτό, άλλωστε, το έλεγαν και οι επιχειρηματίες του χώρου, που τα δύο τελευταία χρόνια δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους την Πέμπτη αλλά μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές «πίστες» είτε δεν άνοιξαν καθόλου φέτος είτεάνοιξαν και στην πορεία τα «σχήματα» δεν τράβηξαν με αποτέλεσμα να κλείσουν.

Μεγάλη είναι η πτώση και στα φαστ φουντ (από 38% το 2007 στο 14% πέρυσι) καθώς και σε εκδρομές, ρεμπετάδικα, εστιατόρια και συναυλίες. Η μόνη κατηγορία που εμφανίζει πτώση η οποία ενδέχεται να μην οφείλεται στην οικονομική κρίση είναι στα Ιντερνετ καφέ και αυτό επειδή τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση στις συνδέσεις Ιντερνετ των νοικοκυριών.

Οι κουβαρντάδες

Οι άντρες όχι μόνο είναι αυτοί που βγαίνουν περισσότερο αλλά και αυτοί που... ξοδεύουν τα περισσότερα. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Focus Bari οι άντρες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 64 ευρώ την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες περιορίζονται στα 40 ευρώ. Υπάρχει μάλιστα και ένα «ηρωικό» 20% των αντρών που ακόμη ξοδεύει για βόλτες από 60 έως 200 ευρώ την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες περιορίζεται στο 11%. Τέλος, υπάρχει και ένα 11% των γυναικών που δήλωσε ότι δεν ξόδεψε απολύτως τίποτα για «έξω»...



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου