Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Παναγία Οστρομπράμσκα


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Παναγία Οστρομπράμσκα, στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου υπάρχει μεταλλικό αντίγραφο της εικόνος Της.

Το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου στις 17:00, εψάλη μικρός εσπερινός, υπό του εφημερίου Οικονόμου π. Ιωάννου Μεταξά και του διακόνου π. Νεοφύτου Δοντά, στο καθιερωθέν την 25η Μαΐου 2008, υπό του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, παρεκκλήσιο – προσκυνητάρι της Θεοτόκου, που βρίσκεται δίπλα στο καμπαναριό του Ναού.

Ακολούθησε στις 18:00 μέγας Εσπερινός κατά το Ελληνικό τυπικό και Όρθρος κατά το Σλαβονικό, προεξάρχοντος του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και με την συμμετοχή αντιπροσωπείας της Επισκοπής Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ, αποτελούμενης από τον πρεσβύτερο π. Μάρκο Wawreniuka και τον πρωτοψάλτη κ. Αδάμ Jakuca, εκ της Εκκλησιαστικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου πόλεως Μπιαλύστοκ. Έλαβαν ακόμα μέρος στις ακολουθίες, ο Ιταλός Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Βολάντε της Μητροπόλεως Ισπανίας, ο Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Μουστάκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ουκρανός Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Ζολοτένκο, ο Σέρβος Ιερομόναχος π. Ευσέβιος Μεάντζια, ο Πολωνός πρεσβύτερος π. Πέτρος Ναζάρουκ, ο Ελληνοουρουγουανός πρεσβύτερος π. Ιωάννης Κριαρής, ο Ουκρανός Πρεσβύτερος π. Σέργιος Τυσκούν, ο Ιερομόναχος π. Αγαθάγγελος Καρκαγκέλλης της Μητροπόλεως Γόρτυνος, ο Ουκρανός Διάκονος π. Αλέξανδρος, ο διάκονος π. Δαμασκηνός Φυλακτός της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας και οι διάκονοι π. Νεόφυτος Δοντάς, και π. Νεκτάριος Γαλαριώτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από του ιερού αναλογίου έψαλλαν Πολωνοί και Ουκρανοί σπουδαστές, που φοιτούν στη Θεολογική σχολή Αθηνών.

Κατά τον εσπερινό προσήλθε και συμπροσευχήθηκε ο Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Μιχαήλ Klinger.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Κοινότητας, Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου, προσεφώνησε τον Επίσκοπο και τους Πολωνούς επισκέπτες, προσφέροντας εκ μέρους της ενορίας στην Πολωνική αντιπροσωπία αγιογραφημένη λεπτομέρεια εικόνος της Παναγίας Γλυκοφιλούσσης και εικόνα του Ευαγγελισμού στον Πολωνό Πρεσβευτή.

Αντιφώνησαν ο π. Μάρκος και ο Πρέσβυς, ενώ ο Επίσκοπος κ. Προκόπιος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των ορθοδόξων λαών που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την προσέλευση στην Ελλάδα για σπουδές ομοδόξων φοιτητών.

Την ημέρα της εορτής το πρωί εψάλησαν οι Α΄, Γ΄, και Στ΄ ώρες και ετελέσθη Θεία Λειτουργία στα Σλαβωνικά υπό του εκ Πολωνίας προσελθόντος π. Μάρκου και με συλλειτουργούς τον Ιταλό Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Βολάντε, τον Βούλγαρο Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Σουλτάνωφ, τον Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Συριανό της Μητροπόλεως Ισπανίας, τον Ουκρανό Πρεσβύτερο π. Σέργιο Τυσκούν και τον Ιερομόναχο π. Αγαθάγγελο Καρκαγκέλλη της Μητροπόλεως Γόρτυνος.

Η εορτή για την ενορία της Αγίας Μαρίνης, ως ανάμνηση της καταθέσεως στο Ναό, αντιγράφου της Εικόνος της Παναγίας Οστρομπράμσκας, καθιερώθηκε υπό του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου κυρού Χριστοδούλου.

Κατά το ιστορικό, στις 16/2/1997 στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέσθηκε στο ναό της Αγίας Μαρίνης υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Μπιαλύστοκ και σήμερα Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα με τον Επίσκοπο τότε Διαυλείας και σήμερα Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, η Ιερά εικόνα προσεφέρθηκε ως δώρο από του πρώτου εις τον δεύτερον και από εκείνου αφιερώθηκε στο Ναό.

Η εικόνα αρχάς του 2001 αφαιρέθηκε υπό αγνώστου προσώπου, από το Ιερό Βήμα του Ναού. Μετά την διαπίστωση του γεγονότος, αυτό κοινολογήθηκε στην ενορία, και προσκλήθηκε η κοινότητα σε προσευχή στην Παναγία.

Επί ικανό χρονικό διάστημα, εψάλλετο στο ναό κάθε Δευτέρα παράκληση, με αίτημα τον φωτισμό του διαρπάξαντος το Ιερό Εικόνισμα, ώστε να το επιστρέψει στην φυσική του θέση. Θεού ευδοκία με την έναρξη του όρθρου της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών του 2002, άγνωστη γυναίκα παρέδωσε στον παγκάρι του Ναού δέμα, λέγοντας να παραδοθεί σε συγκεκριμένο εφημέριο.

Ο εφημέριος, εργαζόμενος εκτός ενορίας επέστρεψε την επομένη Παρασκευή το πρωί, όπου παρέλαβε το δέμα και διαπίστωσε την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος, συνοδευόμενης από σημειώματος.

Ήταν Παρασκευή του Ακάθιστου, και με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες αναγγέλθηκε το γεγονός και εψάλλησαν το απόγευμα οι Χαιρετισμοί προ του επιστραφέντος Ιερού εικονίσματος της Παναγίας Οστρομπράμσκας.

Έκτοτε το εικόνισμα τοποθετήθηκε επί κουβουκλίου και παραμένει εις προσκύνηση εις το δεξιό μέρος του προνάου.

Το πρωτότυπο της Ιεράς Εικόνος, βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Άννης, στην παλαιά πόλη της Βίλνας, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

Κατά την παράδοση είναι τεταρτημόριο παλαιάς εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δωρήθηκε στον βασιλιά της Πολωνίας και Λιθουανίας ως δώρο γάμου με πριγκίπισσα της αυλής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην βάση της υπάρχει ένα ασημένιο μισοφέγγαρο που είναι αφιέρωμα του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Olgierd, για την νίκη του εναντίον των Τατάρων την Κριμαία.


www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου