Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αναγκαία η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων



Καλά νέα για όσους «παλεύουν» να βρίσκονται εντός των συνιστώμενων ορίων ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στέλνουν βρετανοί επιστήμονες.

Οπως αναφέρουν ειδικοί από τη βρετανική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της κυβέρνησης σχετικά με τη Διατροφή, τα σημερινά όρια είναι πολύ χαμηλά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και πρέπει να αυξηθούν κατά 16%.

Οι επίσημες συστάσεις, σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, κάνουν λόγο για ανώτατο όριο της τάξεως των 2.000 θερμίδων για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες.

Ωστόσο, νέα έκθεση της βρετανικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, αναφέρει ότι οι υπάρχουσες οδηγίες υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος, ενώ περπατά, αναπνέει ακόμη και ενώ κοιμάται.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες που αναμένεται να υιοθετηθούν την άνοιξη αυξάνουν το συνιστώμενο ημερήσιο όριο πρόσληψης θερμίδων κατά 16% - αυτό μεταφράζεται σε 320 επιπλέον θερμίδες για τις γυναίκες και σε 400 για τους άνδρες.

Ετσι, μια γυναίκα μπορεί να φάει χωρίς ενοχές μια ολόκληρη επιπλέον σοκολάτα μέσα στην ημέρα, ενώ ένας άνδρας δικαιούται επιπλέον από τις θερμίδες που μπορούσε να καταναλώνει ημερησίως ένα τσίζμπεργκερ.

Βέβαια, οι νέες οδηγίες αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων οργανισμών που ασχολούνται με την προαγωγή της υγείας, οι οποίοι εκτιμάται ότι, θα υποστηρίξουν, πως οι συστάσεις θα αποτελέσουν άλλη μια δικαιολογία για την περαιτέρω «έκρηξη» της παχυσαρκίας.

Νέες οδηγίες για το κόκκινο κρέας

Στο πλαίσιο των νέων συστάσεων, οι επιστήμονες αναμένεται να συμβουλέψουν το κοινό να καταναλώνει λιγότερο κόκκινο κρέας - 500 γραμμάρια εβδομαδιαίως το ανώτερο.

Στην έκθεση, που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, θα αναφέρεται ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και κυρίως με καρκίνο του εντέρου, αλλά και του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Οι επιστήμονες βασισμένοι σε στοιχεία προηγούμενων μελετών θα σημειώσουν επίσης, στην έκθεσή τους, ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με καρδιοπάθειες, εξαιτίας των υψηλών ποσοτήτων κορεσμένου λίπους που περιέχει, αλλά και με άλλες νόσους, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Οι σημερινές συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνουν λόγο για 90 γραμμάρια ημερησίως. Ωστόσο, οι 17 επιστήμονες της Επιτροπής που συνέταξαν τη νέα έκθεση τονίζουν ότι, οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως θέτοντας τον οργανισμό τους σε κίνδυνο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστική, μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και η οποία έδειξε ότι δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50%.

Φόβοι για αναιμία

«Καμπανάκι» πάντως και για τα άτομα που έχουν εξοστρακίσει το κόκκινο κρέας από τη διατροφή του αναμένεται να χτυπήσουν οι επιστήμονες.

Οπως θα υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση, η απουσία του κόκκινου κρέατος από το εβδομαδιαίο μενού μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου και σε αναιμία, κυρίως στις γυναίκες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=386078&dt=22/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου