Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η πρόωρη φαλάκρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη


Οι άνδρες που εμφανίζουν φαλάκρα σε νεαρή ηλικία καλό θα είναι να εξεταστούν για καρκίνο του προστάτη καθώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου "Ντεκάρτ" του Παρισιού, του Ινστιτούτου Κιουρί και του νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» αφού συνέκριναν 388 άνδρες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη με 281 υγιείς άνδρες επί 28 μήνες, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους από την ηλικία των 20 ετών.

Αν οι άνδρες άρχισαν να είναι φαλακροί από τα 30 ή τα 40 τους, τότε δεν υπήρχε αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

“Η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να αποτελεί ένα από τους εύκολα προσδιορίσιμους παράγοντες κινδύνου, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν πλέον για να το επιβεβαιώσουν”, τόσο σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών, όσο και σε μοριακό επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Φιλίπ Ζιρό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έγκαιρος εντοπισμός των ανδρών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει να αρχίσουν πρόωρα τους διαγνωστικούς ελέγχους και, αν χρειαστεί, την προληπτική χημειοθεραπεία, με χρήση φαρμάκων.

Φάρμακα όπως η φιναστερίδη, καταπολεμούν τόσο τη διόγκωση του προστάτη, όσο και την φαλάκρα, μπλοκάροντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια ανδρογόνο ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια των μαλλιών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 255.000 άνδρες διεθνώς κάθε χρόνο. Η φαλάκρα πλήττει περίπου το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη δημιουργία φαλάκρας και στις ανδρογόνες ορμόνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας “Annals of Oncology”,


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου