Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Όπλο κατά του Αλτσχάιμερ η δεύτερη γλώσσα


Όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά μια δεύτερη ξένη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους, όπως οι μετανάστες, γυμνάζουν τον εγκέφαλό τους καλύτερα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας ή Αλτσχάιμερ κατά περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας, Έλεν Μπιάλιστοκ του πανεπιστημίου της Υόρκης του Τορόντο, μελέτησαν 228 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με άνοια ή Αλτσχάιμερ και συνέκριναν την πορεία της νόσου με τις γλωσσικές ικανότητες των ασθενών.

Κατά μέσο όρο, όσοι μιλούσαν μόνο μια γλώσσα, είχαν εφμανίσει τα πρώτα τους συμπτώματα στην ηλικία των 71,4 ετών έναντι 75,5 των δίγλωσσων. Ακόμα οι μονόγλωσσοι είχαν αναφέρει σημαντικά συμπτώματα στην ηλικία των 75,4 έναντι 80 ετών των δίγλωσσων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ύστερα από τη μελέτη ότι η εκ περιτροπής χρήση δύο γλωσσών στην καθημερινή ομιλία καθυστερεί την εκδήλωση των συμπτωμάτων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Τα οφέλη της δεύτερης γλώσσας στην καθυστέρηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων φαίνεται να είναι μάλιστα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του Αλτσχάιμερ.

Τα πειράματα δείχνουν ότι το όφελος για τον εγκέφαλο προκύπτει από την επιπλέον νοητική προσπάθεια, που καταβάλλει ο εγκέφαλος όσων μιλάνε δύο γλώσσες ή και παραπάνω.
“Είναι σαν να έχει κανείς ένα ρεζερβουάρ ασφαλείας στο αυτοκίνητό του. Όταν ξεμένει από καύσιμα, μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί για περισσότερο χρόνο, επειδή έχει ακόμα αποθέματα βενζίνης”, ανέφερε η υπεύθυνη της μελέτης.

Μεταξύ άλλων, οι δίγλωσσοι άνθρωποι βρίσκονται σε μια σχεδόν συνεχή εγκεφαλική «διαπραγμάτευση» για το ποια γλώσσα να χρησιμοποιήσουν κάθε στιγμή και αυτό λειτουργεί ευνοϊκά για τη νοητική υγεία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο συχνή είναι η χρήση της δεύτερης γλώσσας ήδη από την παιδική ηλικία, τόσο πιο "εύπλαστος" γίνεται ο εγκέφαλος και τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η ανθεκτικότητα των νευρώνων στη σταδιακή εκφύλισή τους.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) τη σχετική μελέτη, η οποία είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”.


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου