Ναι, δεν είναι πια σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση μάς αρρωσταίνει! «Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς και η αδυναμία πληρωμών δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων».
Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών Υγείας, ανοίγοντας μάλιστα με το επίκαιρο αυτό θέμα τις εργασίες του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας. Επίσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ιωάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής: «Η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις, δηλαδή πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα πεπτικής φύσης αλλά και πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας (και στα δυο φύλα)! Και το χειρότερο, υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών και του εμφράγματος του μυοκαρδίου».
Γιατί η κρίση… ραγίζει την καρδιά μας!
Οι μελέτες σε χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα έδειξαν αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Είναι χαρακτηριστικό», λέει ο κ. Κυριόπουλος, «ότι στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια της περιόδου της οικονομικής ύφεσης παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 23%. Όμως, και στην Ελλάδα υπήρξε σημαντική αύξηση των καρδιοπαθειών μέσα στο 2010, κυρίως σε άντρες κάτω των 60 ετών. Αιτία είναι το στρες και η κατάθλιψη που παρουσιάζει ο κόσμος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία είναι δύο ιδιαίτερα απειλητικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο πληθυσμός αμελεί την πρόληψη. Δηλαδή, ακολουθεί πιο ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης (στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας τύπου junk food, χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ), ενώ παραμελεί τις προληπτικές εξετάσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία και η διαπίστωση ότι στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί κατά 20-30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία».
Και η αγχώδης διαταραχή, μέρος της καθημερινότητας
Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες στατιστικές, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ταλαιπωρεί 1 στους 5 Έλληνες και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες. Πρόκειται για κατάσταση που συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, εφίδρωση, βάρος στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας ή πνιγμονής, στομαχική δυσφορία κ.ά. Τα αίτια αυτής της κατάστασης –όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται περίπου το 10% των ασθενών– συνδέονται με το συνεχές άγχος και την αδυναμία διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας λόγω των οικονομικών αδιεξόδων. Και βέβαια, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 41%) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αγχώδους διαταραχής, αλλά δεν καταφεύγει σε ειδικό, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει καμιά θεραπεία.
Της ανεργίας… μύρια έπονται
Η οικονομική κρίση θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την ιλιγγιώδη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και τις τάσεις αυτοκτονίας, αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο για την Προαγωγή Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ENWHP), με τη συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο: «Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης (χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα απελπισίας, διαταραχές στον ύπνο) αλλά και οι αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το 2010, ειδικά στους άντρες ηλικίας 35-55 ετών, συνδέονται κυρίως με την ανεργία. Επίσης, στους ανέργους παρατηρείται και υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και ισχαιμική καρδιοπάθεια στους νέους άντρες ».
Η κρίση μειώνει και τη libido
Ένας ακόμα τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση είναι η σεξουαλική ζωή. Πρόσφατη έρευνα της Eταιρείας Mελέτης Aνθρώπινης Σεξουαλικότητας παρατηρεί κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρούν προτεραιότητα την οικονομική τους κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική τους ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ. Έξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος.
Ποιοι πλήττονται περισσότερο
Η υπεύθυνη της μελέτης, ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος, Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες. Επίσης, τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Τα ποσοστά στα χαμηλά και στα ανώτερα στρώματα είναι αντίστοιχα 23% και 22%.
7 στις 10 Ελληνίδες έχασαν την ερωτική τους διάθεση εξαιτίας του ασφαλιστικού
Ιδού και τα αποτελέσματα μιας ακόμα έρευνας της ίδιας εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σε ποσοστό 68% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες. Από αυτές, το 40% αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή που είχε στην ψυχολογία τους η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. (Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άντρες ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.)
Επίσης, 24 στις 100 γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο αίσθημα που βιώνουν αυτή την περίοδο είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις 3 έχουν ελπίδα για το μέλλον.
Στην έρευνα συνοψίζεται ότι η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που «ευνουχίζουν» τη χαρά της ζωής και περιορίζουν το γυναικείο οργασμό.
ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Εργοδότες & εργαζόμενοι, όλοι μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι»
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ TT HELLENIC POSTBANK
- Το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας: οι καιροί είναι δύσκολοι στον εργασιακό τομέα. Κι όμως υπάρχουν λύσεις!
Ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εργασιακές μας σχέσεις και συνεργασίες με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα να ξαναβρούμε τον εαυτό μας απαλλαγμένοι από το άγχος και την ανασφάλεια. Δεν πρόκειται για απλές φιλοσοφημένες σκέψεις, αλλά για την πραγματικότητα. Η κ. Χριστοδουλίδου μάς καταθέτει την πολύτιμη εμπειρία της, προτείνοντάς μας διεξόδους που επενδύουν στην ευεξία μας, την εξισορρόπηση της προσωπικής και εργασιακής ζωής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πόσο επηρεάζεται σήμερα ο εργαζόμενος από τις εργασιακές συνθήκες;
Είναι πολύ δύσκολο να μείνει κανείς ανεπηρέαστος εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνουμε σήμερα. Ακόμη κι αν ο ίδιος δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα στην εργασία σου, είναι πολύ πιθανόν κάποιος άλλος στην οικογένεια ή στον ευρύτερο κύκλο σου να είναι εκτός δουλειάς ή να εργάζεται υπό συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας. Συγχρόνως, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ταυτόχρονα με την εκπλήρωση των εργασιακών τους υποχρεώσεων, ένας στρεσογόνος συνδυασμός.
Πώς εκδηλώνονται οι συνέπειες του εργασιακού στρες;
Μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικές μορφές, όπως:
- διαταραχές στον ύπνο, συνεχές αίσθημα κόπωσης, δυσθυμία, διαρκή εκνευρισμό και εκδήλωση επιθετικότητας
- ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ημικρανίες, προβλήματα στο πεπτικό, δερματικά
- διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες, από αδυναμία διατήρησης ιδανικού σωματικού βάρους έως βουλιμία ή νευρική ανορεξία
- σοβαρές συναισθηματικές μεταπτώσεις, που μπορεί να κυμαίνονται από απάθεια και αδιαφορία έως αίσθηση αποτυχίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Τα τελευταία συμπτώματα, αν επιμένουν, αποτελούν ενδείξεις κατάθλιψης και συστήνεται σε κάποιον που τα αναγνωρίζει στον εαυτό του να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Αν, δε, προσθέσουμε και τις ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες, όπως καθιστική ζωή, κακή διατροφή, κάπνισμα, απομάκρυνση από τη φύση, κακή στάση σώματος, έλλειψη άσκησης και ρηχή αναπνοή, που δημιουργούν εντάσεις στο σώμα και δυσκολεύουν τον ύπνο, τότε πλέον μιλάμε για ένα συνδυασμό παραγόντων υψηλής επικινδυνότητας για εμφάνιση σοβαρών ασθενειών. Επίσης, καθώς οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες, δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για την έγκαιρη διασφάλιση ψυχικής και πνευματικής υγείας, ευεξίας και καλής φυσικής τους κατάστασης.
Και ποιο είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά; Τι μπορούμε εμείς ως εργαζόμενοι να κάνουμε, ώστε να διαφυλάξουμε τη σωματική και νοητική μας υγεία;
Δεν πρέπει να ζούμε παθητικά μέσα σε ένα καθημερινό άγχος και φόβο και να είμαστε εκτεθειμένοι στη φθορά που επιφέρει η αρνητική διάθεση. Το αντίδοτο είναι μέσα μας! Απλώς δεν ξέρουμε πώς να το ανακαλύψουμε και να το αξιοποιήσουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα απλά και αυτονόητα: Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στο ότι είμαστε ικανοί να τα βγάλουμε πέρα, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Να φροντίσουμε το σώμα και την υγεία μας, να τρεφόμαστε και να κοιμόμαστε καλά, να περνάμε χρόνο στη φύση. Να γυμναζόμαστε, καθημερινά. Να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας, για να κάνουμε κάτι που θα μας ευχαριστήσει. Να επιδιώκουμε τη γνώση, να διαβάζουμε βιβλία. Να μη φοβόμαστε να ζητάμε βοήθεια και υποστήριξη.
Τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία για να βοηθήσει τους εργαζομένους στην αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών;
Η καλύτερη –και εξυπνότερη– κίνηση που μπορεί να κάνει μια εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προώθησης και βελτίωσης της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων – όπως το Body Mind Momentum. Οι στρεσαρισμένοι, κουρασμένοι, υπέρβαροι, νωθροί, κακοδιάθετοι εργαζόμενοι, εκτός του ότι είναι επιρρεπείς σε ασθένειες, ατυχήματα και ψυχικά νοσήματα, έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και συμβάλλουν στη δημιουργία κακού κλίματος στον εργασιακό χώρο. Συγχρόνως, κάνουν μεγαλύτερη χρήση των προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιβαρύνοντας οικονομικά την επιχείρηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωστή εφαρμογή των προγραμμάτων προώθησης και βελτίωσης της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση του εργασιακού στρες καθώς και με την αύξηση της παραγωγικότητά τους και εντέλει με την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
Αναφέρατε το σύστημα Body Mind Momentum. Τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει σε ένα εργασιακό περιβάλλον;
Πρόκειται για ένα ολιστικό σύστημα άσκησης, εκγύμνασης και ενδυνάμωσης του σώματος. Συνδυάζει τη σωματική με τη νοητική προσέγγιση και στοχεύει στην απελευθέρωση του ατόμου από τη μυϊκή, νοητική και συναισθηματική ένταση. Η ιδιαιτερότητά του είναι η ενσωμάτωση στοιχείων από διαφορετικές τεχνικές –συγκεκριμένα, contemporary dance, yoga, pilates και πολεμικές τέχνες– και η αξιοποίηση της φιλοσοφίας και των βασικών αρχών τους. Ως αποτέλεσμα, αφυπνίζεται η εσωτερική δύναμη του ατόμου και ενισχύονται η ζωτικότητα και η ψυχική του ευεξία. Επίσης εφαρμόζεται άνετα σε έναν εταιρικό χώρο, καθώς δεν απαιτεί εξοπλισμό αλλά ούτε και ιδιαίτερη προετοιμασία και έχει χαμηλό δείκτη κόστους/οφέλους.
Πώς ορίζουμε έναν καλό προϊστάμενο και πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντι στους εργαζομένους του; Αποδίδει η αυστηρότητα;
Συνδυάζει την αυτοπεποίθηση με την ταπεινότητα και είναι απαλλαγμένος από στερεότυπα, συντηρητικές δοξασίες και απαρχαιωμένες ιδέες. Προτρέπει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την αυτονομία, την ευελιξία. Μεταχειρίζεται δίκαια και σέβεται τους εργαζομένους, ενδιαφέρεται για την υγεία και την ευεξία τους και φροντίζει να συμμετέχουν στις διαδικασίες αποφάσεων και οι απόψεις τους να εισακούονται. Βάζει το «εμείς» πριν από το «εγώ», προωθώντας το ομαδικό πνεύμα, τη συντροφικότητα και την εμπιστοσύνη. Συμπεριφέρεται με ευγένεια, σεβασμό, κατανόηση, ηρεμία και διάθεση να ακούσει και προτιμά να είναι καλοπροαίρετος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ανταποδώσει στον υπερδιπλάσιο βαθμό το γνήσιο ενδιαφέρον, τη ζεστή συμπεριφορά, την εμπιστοσύνη, τον καλό λόγο, την επιβράβευση, την αναγνώριση. Η αυστηρότητα αποδίδει μόνον όταν υπάρχουν κανόνες που δεν έχουν τηρηθεί, συμπεριφορά εργαζομένου που δεν βρίσκεται στο πλαίσιο που έχει τεθεί, οπότε τα αυστηρά, αλλά και δίκαια μέτρα όχι μόνο είναι απαραίτητα, αλλά θα εκτιμηθούν και από τους υπολοίπους.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου