Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Βρετανία: Εξετάζουν νόμο για τρεις βιολογικούς γονείς

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr



Σε θέσπιση νομικού πλαισίου που θα καθορίζει τις περιπτώσεις που θα επιτρέπονται τρεις βιολογικοί γονείς αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι περιπτώσεις αφορούν στην πρόληψη κληρονομικών ασθενειών με νέα τεχνολογία,κατά την οποία στη σύλληψη του ωαρίου θα συμμετέχουν αντί για δύο τρία άτομα.

Μετά την ανακοίνωση των βρετανών επιστημόνων ότι τελειοποίησαν την μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο υπουργός Υγείας της χώρας ζήτησε από την αρμόδια Αρχή να του ετοιμάσει πρόταση για ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να σχετίζεται με κινδύνους της επιστημονικής ανακάλυψης.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Newcastle εξηγούν ότι η διαδικασία αυτή αποτρέπει τη μεταφορά δυσλειτουργικού μιτοχονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο, εξαλείφοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια, μυϊκή ατροφία, τυφλότητα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της μελέτης Doug Turnbull, η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση του πυρηνικού DNA μετά την ένωση του ωαρίου και του σπέρματος με χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και την εμφύτευσή του στο υγιές ωάριο δωρήτριας, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας αλλά έχουν παραμείνει τα μιτοχόνδρια.

Το έμβρυο που προκύπτει από τη χρήση της τεχνικής κληρονομεί το πυρηνικό DNA (γονίδια) από τους δύο γονείς του και το μιτοχονδριακό DNA από μια δεύτερη «μητέρα» (δότρια του υγιούς ωαρίου). Στον άνθρωπο, επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα μιτοχόνδρια περιλαμβάνουν 37 γονίδια, ενώ τα υπόλοιπα από τα περισσότερα από 20.000 γνωστά σήμερα γονίδια βρίσκονται στο DNA του πυρήνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρώτα απαλλαγμένα από μιτοχονδριακά νοσήματα μωρά θα μπορούσαν να γεννηθούν εντός της επόμενης τριετίας, αν και η εφαρμογή της τεχνικής σε κλινικές απαιτεί αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας η οποία σήμερα απαγορεύει την ανθρώπινη αναπαραγωγή με γενετικά τροποποιημένα έμβρυα, η οποία θα οδηγούσε στη γέννηση παιδιών με τρεις βιολογικούς γονείς.

Η ομάδα των ερευνητών δήλωσε στο περιοδικό Nature ότι η χρήση της τεχνικής οδήγησε στη δημιουργία 80 εμβρύων, τα οποία αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για 6-8 ημέρες έως το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Όπως, ωστόσο, επισημαίνει ο Dr. Donald Bruce, η διαδικασία εγείρει αρκετά δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα, καθώς ουσιαστικά χρησιμοποιεί μία παραλλαγή της ίδιας τεχνολογίας κλωνοποίησης που οδήγησε το 1996 στη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, της Ντόλυ.



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου