Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η φαγούρα είναι μεταδοτική


Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να αποδείξει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή η φαγούρα είναι μεταδοτική, όπως ακριβώς και το χασμουρητό.

Οι ερευνητές του τμήματος δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνας, υπό τον νευροφυσιολόγο και νευροεπιστήμονα Γκιλ Γιοσίποβιτς, υποστηρίζουν ότι και μόνο η παρακολούθηση ενός βίντεο, όπου κάποιος ξύνεται, είναι αρκετό, για να τον μιμηθούν ενστικτωδώς οι θεατές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η φαγούρα είναι μεταδοτική επειδή όταν κάποιος διπλανός ξύνεται, ο εγκέφαλος γίνεται υπερευαίσθητος και παρερμηνεύει σαν φαγούρα οποιαδήποτε φυσική αίσθηση πάνω στο δέρμα.

Τα πειράματα με 25 εθελοντές έδειξαν ότι, όταν έβλεπαν βίντεο με κάποιον να ξύνεται, ξύνονταν κι εκείνοι τις διπλάσιες φορές. Ακόμα κι όταν οι εθελοντές έλαβαν πάνω στο δέρμα τους ισταμίνη για την πρόκληση φαγούρας σε συγκεκριμένα σημεία, εκείνοι συνέχιζαν να ξύνονται και σε άλλα σημεία και όχι μόνο εκεί όπου είχε τοποθετηθεί η ουσία.

Παρόμοιες έρευνες έχουν δείξει ότι η φαγούρα και το ξύσιμο είναι μεταδοτικά και στους πιθήκους και τις μαϊμούδες, γεγονός που ωθεί τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι η μεταδοτικότητα της φαγούρας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων δήλωσε ότι η νέα μελέτη δείχνει πόση επίδραση μπορεί να ασκήσει ο νους πάνω στις φυσικές λειτουργίες.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας "British Journal of Dermatology".



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου