Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το πολύ αλκοόλ


Σχεδόν το 10% των συνολικών καρκίνων στους άντρες και το 3% στις γυναίκες στην Ευρώπη αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Στη μελέτη συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές.

Για μερικές μορφές καρκίνου, τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς υπολογίστηκε ότι το 44% των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), το 33% των καρκίνων του εντέρου και το 25% των καρκίνων του ήπατος συνδέονται με το αλκοόλ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαντλέν Σούτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journa”, σύμφωνα με το BBC, το Reutersκαι το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μελέτησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις διάφορων περιστατικών καρκίνου και συμπέραναν ότι σε αρκετές χιλιάδες από αυτές η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια.


Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συνέβαλαν η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας Βασιλική Μπενέτου και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.


Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.


Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά. Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άντρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24 γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.

Από όλους τους καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 40% έως 98% εμφανίζονται σε ανθρώπους που συστηματικά πίνουν πάνω από το όριο. Οι Γερμανοί (σε ποσοστό περίπου 44% και για τα δύο φύλα) είναι αυτοί που πίνουν παραπάνω από το συνιστώμενο όριο και ακολουθούν οι Δανοί και οι Βρετανοί.


Στην Ελλάδα, πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο εκτιμάται ότι πίνουν το 32,4% των αντρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των αντρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).


Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των αντρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιεί ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των αντρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το 84% των αντρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικά εφ’ όρου ζωής. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άντρες και 14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.


«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άντρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως,» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου