Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πνευματικές Νουθεσίες (Όσιος Μακάριος της Όπτινα)



Ο Όσιος Μακάριος της Όπτινα (+1860), μέσ' από τα σταχυολογημένα αποσπάσματα των επιστολών του, παρέχει εξαιρετικά φωτισμένες συμβουλές, που αναφέρονται σε ποικίλα προβλήματα του ανθρώπου, βιοτικά και πνευματικά - πάθη, αρετές, πλάνες, προσευχή, μυστηριακή ζωή, φιλανθρωπικά έρα, κοινωνικές θεωρίες, αλλά και κληρονομικές διαφορές, συζυγικούς καβγάδες, εμπορικές δοσοληψίες, ανατροφή των παιδιών, εργατικά δικαιώματα..



(Εκδότης: Ι. Μ. ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ)


Περιεχόμενα:

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ
ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝΤΕΣ
ΘΛΙΨΕΙΣ
ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
ΦΤΩΧΕΙΑ
ΣΤΕΡΗΣΗ
ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΕΙΣ
ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
ΑΠΛΟΤΗΤΑ
ΥΠΟΜΟΝΗ
ΠΡΑΟΤΗΤΑ
ΑΓΑΠΗ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΕΙΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΨΩΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΡΟΣΥΝΗ
ΜΕΤΑΝΟΙΑ
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΠΛΟΥΤΟΣ
ΜΙΣΘΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ
ΠΑΘΗ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟΣ
ΕΧΘΡΑ
ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΙ
ΣΥΖΥΓΙΑ
Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
ΑΔΕΛΦΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΔΕΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΕΝΕΚΕΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΠΡΟΣΕΥΧΗ
ΠΛΑΝΕΣ
ΠΛΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ




Απόσπασμα του βιβλίου:


Εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού

Ακουσε! Ο ίδιος ο Κύριος λέει για τον άνθρωπο που εμπιστεύεται τον εαυτό του στην θεία πρόνοια: «Επ΄ εμέ ήλπισε, και ρύσομαι αυτόν· σκεπάσω αυτόν, ότι έγνω το όνομά μου. Κεκράξεται πρός με, και επακούσομαι αυτού, μετ' αυτού ειμί εν θλίψει· εξελούμαι αυτόν και δοξάσω αυτόν» (Ψαλμ. 90: 14-15). Οι θλίψεις και τα βάσανα εδραιώνουν την πίστη μέσα μας, και μας διδάσκουν να περιφρονούμε τον κόσμο και τη δόξα του. Πίστευε πάντοτε ὅτι κανένα κακό, καμιά λύπη δεν μπορει να μας βρεί -ούτε μια τρίχα δεν μπορεί να πέσει από το κεφάλι μας- χωρίς να το παραχωρήσει ο Θεός. Τίποτα δεν γίνεται, λέει ο αββάς Δωρόθεος, χωρίς την πρόνοια του Θεού. Και όπου υπάρχει η πρόνοια του Θεού, οπωσδήποτε αυτό που συμβαίνει, όσο πικρό κι αν είναι, θα φέρει ωφέλεια στην ψυχή. Μη λυπάσαι λοιπόν και μη μικροψυχείς για τους πειρασμούς σου. Να τους δέχεσαι ατάραχα, με ταπεινοφροσύνη και ελπίδα στο Θεό. Πίστεψέ το: Ποτέ δεν είναι δυνατό να πάρουν τα πράγματα καλύτερη εξέλιξη, παρά μόνο έτσι όπως τα επιτρέπει ο Θεός μέσα στο έλεός Του. Γι' αυτό δόξαζέ Τον για όλα. Και μη ρίχνεις τις ευθύνες, για ό,τι σου συμβαίνει, σε άλλους ανθρώπους. Αν και έχουμε πάντα την τάση ν' αποδίδουμε τα προβλήματά μας στους άλλους, στην κακία ή την ανικανότητά τους, στην πραγματικότητα αυτοί δεν είναι παρά εργαλεία στα χέρια του Θεού. Εργαλεία, που τα χρησιμοποιεί για να οικονομήσει τη σωτηρία μας.

Πάρε λοιπόν θάρρος και προσευχήσου. Προσευχήσου θερμά στον Κύριο, που πάντοτε εργάζεται για τη σωτηρία μας, χρησιμοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και τα δυο μέσα: Και ό,τι εμείς αποκαλούμε ευτυχία και ό,τι εμείς αποκαλούμε δυστυχία.


****

Για μας, που σταθερά και ακλόνητα πιστεύουμε στην πρόνοια του Θεού, ακόμα και η χειρότερη αναποδιά δεν είναι παρά μια κίνηση του χεριού Εκείνου, του Κυρίου μας, που δεν κουράζεται ποτέ να ελκύει τον άνθρωπο στο δικό Του δρόμο προς την αιωνιότητα. Και δεν κουράζεται ποτέ να δείχνει αυτό το δρόμο.

Αλλά γι' αυτούς που δεν έχουν την πίστη μας, οι θλίψεις αυτού του κόσμου είναι πραγματικά πικρές, πικρότατες. Τους λείπει, βλέπεις, η ελπίδα. Η ελπίδα που, όπως είπε κάποιος άγιος, γεννιέται από τη γεύση και την εμπειρία των δώρων του Κυρίου.

Είναι μετά ν' απορεί κανείς, όταν ο θάνατος κάποιου αγαπημένου τους προσώπου τους αφήνει απαρηγόρητους και τους γεμίζει απελπισία;


Πνευματικές Νουθεσίες
Οσίου Μακαρίου της Όπτινα
σελ. 93-95
Ιερά Μονή Παρακλήτου
Ωρωπός Αττικής

_________________

Ψηφιοποίηση κειμένου ΔΣΑ




(Πηγή ηλ. κειμένου: "Αναβάσεις")





www.alopsis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου