Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τα αντικαταθλιπτικά βουλώνουν τις αρτηρίες

Αυξημένο κίνδυνο στένωσης των αρτηριών αντιμετωπίζουν οι μεσήλικοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών οποιασδήποτε κατηγορίας βρέθηκε να αυξάνει το πάχος του ενδοθηλίου των καρωτίδων, αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, κατά 37 μικρόμετρα, ή 5% κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων αυξάνεται κατά περίπου 10 μικρόμετρα κάθε χρόνο ζωής, οι εθελοντές της μελέτης που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά είχαν αγγεία που θα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο σε άτομα τέσσερα χρόνια μεγαλύτερα.

Και κάθε αύξηση του πάχους κατά 10% ανεβάζει με τη σειρά του τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 1,8%.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ωστόσο οι υπεύθυνοι της νέας μελέτης εμφανίζονται σίγουροι ότι η στένωση που παρατηρήθηκε οφείλεται στα φάρμακα και όχι στην ίδια την ασθένεια:

«Το γεγονός ότι δεν εντοπίσαμε σχέση ανάμεσα στην ίδια την κατάθλιψη και τη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας ενισχύει το επιχείρημα ότι κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται τα αντικαταθλιπτικά» ανέφερε ο Δρ Άμιτ Σαχ, παρουσιάζοντας τη μελέτη σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολογίας.

Η ομάδα του Δρ Σαχ στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα εξέτασε 513 δίδυμους άντρες με μέση ηλικία τα 55 έτη.

«Στη μελέτη συγκρίναμε δίδυμα αδέλφια που μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον και είχαν γενετική ομοιότητα από 50 έως 100 τοις εκατό» επισήμανε ο Σαχ.

Σε 59 ζεύγη διδύμων στα οποία έπαιρνε αντικαταθλιπτικά μόνο ο ένας αδελφός, το επιθήλιο της καρωτίδας στον άλλο αδελφό ήταν πιο υγιές και είχε πάχος 41 μικρόμετρα μικρότερο.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση ορισμένων νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη) λόγω των αντικαταθλιπτικών προκαλεί συστολή των αγγείων και ακόλουθη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη έγινε από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.



Πηγή : Web Only

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου