Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσκηση


Η Εύη Μαυρέα, Φυσιοθεραπεύτρια, Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο "Physiocare", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και πως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.



Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, προοδευτική, φλεγμονώδης νόσος που εμφανίζεται χωρίς σαφή αιτιολογία. Προσβάλλει υγιείς ιστούς με κύριο στόχο τις αρθρώσεις και τα στοιχεία που τις περιβάλλουν. Η φλεγμονή που παρουσιάζεται καταστρέφει βαθμιαία τους χόνδρους, τα οστά, τον αρθρικό θύλακα και τους συνδέσμους, προκαλώντας παραμόρφωση στις αρθρώσεις.

Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη, επηρεάζοντας τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Η ασθένεια πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού και προσβάλλει τις γυναίκες 3 φορές πιο συχνά από ότι τους άνδρες με συνηθέστερη εμφάνιση στις ηλικίες 22 - 55 ετών.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος και η δυσκαμψία (ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες). Επίσης παρουσιάζεται δυσμορφία, αστάθεια, ερυθρότητα, οίδημα καθώς και υποκινητικότητα στην άρθρωση. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται πρώτες είναι οι μικρές, περιφερικές αρθρώσεις του χεριού και του ποδιού (συμμετρικά). Ταυτόχρονα, η νόσος μπορεί να επηρεάζει όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και τα αγγεία.

Η θεραπεία έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής, την ανακούφιση από τον πόνο και την αποφυγή των παραμορφώσεων. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με ανάπαυση, κρυοθεραπεία/θερμοθεραπεία και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου τα άλλα μέσα δεν μπορούν να βοηθήσουν, ο ασθενής καταφεύγει σε χειρουργική επέμβαση.

Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα πρέπει να ξεκουράζουν τις αρθρώσεις τους για να τις προστατέψουν από μεγαλύτερη φθορά. Οι γιατροί γνωρίζουν πλέον ότι η πλήρης ανάπαυση κάνει, σε γενικές γραμμές, περισσότερο κακό παρά καλό. Η άσκηση δίνει ενέργεια, συμβάλλει στο έλεγχο του σωματικού βάρους και προλαμβάνει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των αρθρώσεων έτσι ώστε να είναι ο ασθενής ανεξάρτητος και να μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η συμβολή της φυσικοθεραπείας μέσω της άσκησης.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις φυσικές ικανότητες του ατόμου, τα όρια και τις ανάγκες του.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει τα παρακάτω είδη:

• Ασκήσεις εύρους κίνησης και διατάσεων οι οποίες κινητοποιούν κάθε άρθρωση προλαμβάνοντας τη σκληρότητα και τις παραμορφώσεις.

• Αερόβια άσκηση (ποδήλατο, υδροθεραπεία κλπ) που αυξάνει την αντοχή , ενώ παράλληλα βελτιώνει τη φυσική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς.

• Ασκήσεις ενδυνάμωσης που έχουν σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και τη σταθερότητα στην άρθρωση που πάσχει.

Συμπερασματικά, η άσκηση (ανεξάρτητα από το είδος της) επηρεάζει θετικά τις φυσικές και λειτουργικές παραμέτρους, τη συμπτωματολογία και τη δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.




Επομένως, οι ασθενείς μπορεί να θεωρούν πως η σωματική άσκηση είναι το τελευταίο που χρειάζονται όταν πονούν ή νιώθουν εξαντλημένοι, αλλά μέσω αυτής αυτοεξυπηρετούνται καλύτερα και βελτιώνεται τελικά η ποιότητα ζωής τους

Εύη Μαυρέα
Φυσιοθεραπεύτρια - Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο "Physiocare"

www.physiocare.gr


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου