Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Καλύτερη η Νορβηγία για μητέρες και παιδιά, στην 19η θέση η Ελλάδα «Τερμάτισε» πριν από τον Καναδά, την Αυστρία και τις ΗΠΑ


Η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις μητέρες είναι η Νορβηγία και η χειρότερη το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση - από 164 - σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Μητέρων» που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική οργάνωση Save the Children εν όψει της Γιορτής της Μητέρας αυτή την Κυριακή. Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει πολύ θετικές επιδόσεις όσον αφορά την μητρική και την βρεφική θνησιμότητα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και οι 10 καλύτερες χώρες ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ από τις 10 χειρότερες, οι οκτώ βρίσκονται στην Υπόσαχάρια Αφρική. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι χαμηλά ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες: καταλαμβάνουν μόλις την 31η θέση.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις χειρότερες χώρες για τις μητέρες και τα παιδιά τους είναι απελπιστικές. Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα στις 30 πεθαίνει στον τοκετό και ένα παιδί στα έξι πεθαίνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια, ενώ ένα στα τρία υποφέρει από υποσιτισμό. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μόνο τέσσερα κορίτσια είναι γραμμένα στο δημοτικό σχολείο για κάθε πέντε αγόρια.

Το χάσμα γίνεται εξαιρετικά εμφανές αν συγκρίνουμε τη Νορβηγία με το Αφγανιστάν. Ειδικευμένο προσωπικό υγείας είναι παρόν σε κάθε τοκετό στη Νορβηγία, ενώ μόνο στο 14% των γεννήσεων στο Αφγανιστάν. Η μέση Νορβηγίδα εκπαιδεύεται επί 18 χρόνια και ζει 83 ενώ μόνο μια στις 175 θα χάσει ένα παιδί πριν από τα πέμπτα του γενέθλια. Στο απέναντι άκρο, η μέση Αφγανή εκπαιδεύεται για λιγότερα από πέντε χρόνια, δεν φθάνει τα 45α γενέθλιά της, ενώ ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει προτού κλείσει τα πέντε, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε Αφγανή χάνει ένα παιδί.

Στις 10 καλύτερες χώρες για να ζει μια μητέρα, μετά τη Νορβηγία ισοψηφούν η Αυστραλία και η Ισλανδία στη 2η θέση και ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κρίθηκε καλύτερη από τον Καναδά (20ή θέση), την Ιταλία (21η), την Αυστρία (26η) και την Κύπρο (46η). Οι 10 χειρότερες - 155η ως 164η - είναι: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν, Μάλι, Ερυθραία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τσαντ, Υεμένη, Γουινέα - Μπισάου, Νίγηρας και Αφγανιστάν.

Για να πάρετε μια ιδέα των αντιθέσεων, μια στις 11 γυναίκες πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή του τοκετού στο Αφγανιστάν και μια στις 14 στο Τσαντ και στη Σομαλία, ενώ το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από μια στις 15.000 στην Ιταλία και στην Ιρλανδία και μια στις 31.800 στην Ελλάδα!

Ενα παιδί στα πέντε δεν ζει ως στα πέμπτα του γενέθλια στο Αφγανιστάν, στο Τσαντ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ το ποσοστό αυτό είναι ένα στα 133 στη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ θεωρήθηκε ότι έχουν απογοητευτικές επιδόσεις επειδή η μητρική θνησιμότητα είναι μια στις 2.100 - η υψηλότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο! Μια Αμερικανίδα έχει επτά φορές περισσότερες πιθανότητες από μια Ιταλίδα ή μια Ιρλανδή να πεθάνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και 15 φορές περισσότερες από μια Ελληνίδα!

Ενα παιδί στις ΗΠΑ έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει πριν γίνει πέντε ετών απ' όσες ένα παιδί στην Ελλάδα. Επιπλέον, στις ΗΠΑ μόνο το 58% των παιδιών πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, ενώ ισχύει και η λιγότερο γενναιόδωρη - τόσο από άποψη χρόνου όσο και αποζημίωσης - άδεια μητρότητας από κάθε άλλη πλούσια χώρα.


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου