Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Το άσθμα «θερίζει» τους Έλληνες 3 Μαϊου - Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα



Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα άσθματος στη χώρα μας, με συνέπεια περισσότερο από 500.000 μικροί και μεγάλοι να πάσχουν πλέον από αυτό. Μολονότι, όμως, υπάρχουν τρόποι για να διατηρείται υπό έλεγχο, οι μισοί ασθενείς πιστεύουν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται ικανοποιητικά.

Αυτά επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Γκιουλέκας, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα, που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η 3η Μαϊου.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκιουλέκας, η συχνότητα του βρογχικού άσθματος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις χώρες της Δύσης την τελευταία 20ετία και πλέον πάσχουν από αυτό 300 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Το άσθμα είναι μια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις, αλλά με την κατάλληλη µως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση µπορεί να ελεγχθεί, ούτως ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του», λέει.

Αυτό, όμως, ως φαίνεται συχνά δεν συμβαίνει, καθώς σε πρόσφατη µελέτη που έγινε στην Ελλάδα το 43% των ασθενών δήλωσαν πως το άσθµα τους δεν ελέγχετε καλά, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είπαν πως εξαιτίας του έχουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Η διάγνωση του άσθµατος βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς, ενώ επιβεβαιώνεται µε απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού (όπως σπιρομέτρηση, ροοµέτρηση και οξυμετρία).

Αναλόγως με το στάδιο βαρύτητας του άσθµατος χορηγούνται συνδυασμοί φαρμάκων, άλλα από τα οποία είναι ρυθµιστικά (ελέγχουν–«θεραπεύουν» την νόσο) και άλλα ανακουφιστικά (για την άμβλυνση των συμπτωμάτων).

Παράλληλα µε την φαρμακευτική αγωγή, επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές).

Όσον αφορά τον έλεγχο του άσθματος, υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το «Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος» (Asthma Control Test), µε το οποίο κάθε ασθενής µπορεί απαντώντας σε 5 απλές ερωτήσεις σε συνεργασία µε τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει τη νόσο του.

Με βάση τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, «η πλειονότητα των ασθµατικών ασθενών µπορούν και πρέπει να ζουν µία απολύτως φυσιολογική ζωή», καταλήγει ο κ. Γκιουλέκας.



Πηγή : Web Only

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου