Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία των πνευμόνων


Βλαστικά κύτταρα ανθρώπινων πνευμόνων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αυτο-ανανεώνονται και μπορούν έτσι να συμβάλλουν στη θεραπεία των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων, εντόπισαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν πνευμονικά κύτταρα μόνο μέσω της χρήσης εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, αλλά αυτή τη φορά απομόνωσαν απευθείας πνευμονικά βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας χειρουργικά δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού.

Το επίτευγμα, με επικεφαλής τον Πιέρο Ανβέρσα, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brigham and Women’s, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η ανακάλυψη παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια τελείως νέα θεραπεία σε όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, αναγεννώντας ή αποκαθιστώντας κατεστραμμένα τμήματα του πνεύμονα», δήλωσε ο Ανβέρσα.

Έπειτα από τα πρώτα πετυχημένα επιστημονικά πειράματα, περαιτέρω έρευνες σχεδιάζονται για τη βελτίωση της μεθόδου και την αξιοποίησή της με ασφάλεια στο μέλλον. Μέχρι σήμερα η θεραπεία των πνευμόνων με βλαστικά κύτταρα ήταν αδύνατη, επειδή ο πνεύμονας είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όργανο, που διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων, τα οποία ανανεώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου