Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πρωτοποριακή μέθοδος έκανε παράλυτο να περπατήσει!




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ενας νεαρός αµερικανός άσος του µπέιζµπολ, ο οποίος τερµάτισε πρόωρα τη σταδιοδροµία του έπειτα από ένα τροχαίο που τον άφησε παράλυτο από τη µέση και κάτω, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που κατορθώνει να κάνει µερικά βήµατα χωρίς βοήθεια.

Τα τρεµάµενα αυτά βήµατα σκορπούν αληθινή ελπίδα σε όσους έχουν υποστεί τραυµατισµούς στον νωτιαίο µυελό και περνούν τη ζωή τους καθηλωµένοι σε αναπηρικά αµαξίδια.

Ο Ροµπ Σάµερς ήταν 20 χρονών, πρωτοετής φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήµιο του Ορεγκον τον Ιούλιο του 2006, όταν µέσα στη νύχτα χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο το οποίο εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο νεαρός πίτσερ του Ορεγκον Στέιτ πέρασε τις έξι επόµενες εβδοµάδες σε ένα νοσοκοµείο του Πόρτλαντ και όταν βγήκε τού ήταν αδύνατον να σταθεί ή να περπατήσει, παρ’ ότι είχε διατηρήσει κάποια αισθητικότητα στα πόδια του.

Σήµερα, µπορεί να σηκώνεται µόνος από το αµαξίδιό του και να κάνει λίγα βήµατα χάρη σε µια πειραµατική συσκευή που τοποθετήθηκε στη µέση του και µέσω 16 ηλεκτροδίων στέλνει ηλεκτρικό ρεύµα στον νωτιαίο µυελό του.

Την όλη έρευνα πραγµατοποιεί οµάδα 11 επιστηµόνων, µε επικεφαλής τη δρα Susan Harkema, καθηγήτρια Νευροχειρουργικής και διευθύντρια Ερευνας στο Κέντρο Μελέτης Τραυµατισµών του Νωτιαίου Μυελού του Κεντάκι, στο Πανεπιστήµιο της Λουιζιάνα.

Τα πρώτα αποτελέσµατά της δηµοσιεύονται στο χθεσινό τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet». Εκκρεµούν αυτά για τέσσερις άλλους ασθενείς στους οποίους επίσης δοκιµάζεται η επισκληρίδιος µονάδα διέγερσης του νωτιαίου µυελού, όπως λέγεται η συσκευή.

Τέσσερα χρόνια αγώνας. Σύµφωνα µε το σχετικό άρθρο, µεταξύ Οκτωβρίου 2007 και Νοεµβρίου 2009, οι γιατροί υπέβαλαν τον Ροµπ σε 170 ξεχωριστές προπονήσεις σε έναν κυλιόµενο διάδροµο, κινώντας τα πόδια του για να αναπαραστήσουν την όρθια στάση του σώµατος και τη βάδιση και να «θυµίσουν» έτσι στους µυς του τι πρέπει να κάνουν.

Στη συνέχεια, του τοποθέτησαν τη συσκευή και άρχισαν να στέλνουν ηλεκτρικούς παλµούς σε µια περιοχή του νωτιαίου µυελού που ελέγχει την κίνηση των ισχίων, των γονάτων, των αστραγάλων και των δακτύλων των ποδιών.

Σε επόµενες προπονήσεις, που διαρκούσαν έως 250 λεπτά, εξέθεταν τον νωτιαίο µυελό του σε ηλεκτρικούς παλµούς την ώρα που είτε κινούσαν οι προπονητές του τα πόδια του είτε του ζητούσαν να προσπαθεί να τα κινεί µόνος του.

Επειτα από επτά µήνες – και µε την ηλεκτρική διέγερση να είναι συνεχής – κατόρθωσε να κινήσει προς τα πάνω το πόδι του, ενώ λίγο καιρό αργότερα κατάφερε να σηκωθεί όρθιος και να µείνει σε αυτήν τη θέση για αρκετά λεπτά,µε έναν γιατρό να τον κρατάει για να διατηρήσει την ισορροπία του.

Τώρα πια, µπορεί νακάνει µερικά βήµατα µόνος του στον κυλιόµενο διάδροµο.

«Είναι ένα αληθινό επίτευγµα και οι προοπτικές είναι τεράστιες. Ωστόσο, έχουµε ακόµα πολύ δρόµο µπροστά µας» δήλωσε η δρ Harkema.

Ο Ροµπ είχε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση πριν από το ατύχηµα. Επειτα από αυτό είχε κάποια αισθητικότητα στα πόδια του, παρά την παράλυσή τους. Μένει να εξακριβωθεί εάν η θεραπεία ωφελεί και ασθενείς που δεν νιώθουν απολύτως τίποτα...

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου