Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αρχίζουμε να ψάχνουμε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο



Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαϊου θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου / φυσικού αερίου, με την δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες, που ενδιαφέρονται να κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».

Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών.

Αυτά προκύπτουν από σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Νορβηγία, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, Per Rune Henriksen, καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εταιριών του χώρου (Statoil, TGS και PGS) αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Ο κ. Μανιάτης ενημερώθηκε για το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο όπως αναφέρει «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του» και περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία έρευνας όσο και τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων του κράτους από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Στη Νορβηγία με τα έσοδα αυτά έχει χρηματοδοτηθεί συνταξιοδοτικό ταμείο η περιουσία του οποίου ξεπερνά σήμερα τα 400 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών.

Ειδικότερα:

-Έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ο φορέας θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της εταιρείας. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.

-Οι διατάξεις αυτές έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

-Παράλληλα, και έως την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνική Τράπεζα δεδομένων.

-Προχωρά η μελέτη των κανονισμών και οδηγιών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (τεχνικών, περιβαλλοντικών, ασφάλειας εργαζομένων) που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο.



www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου