Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Απέτυχε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών»


Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει, αποφάνθηκε διεθνής επιτροπή απαρτιζόμενη από πολιτικούς και ηγέτες κρατών μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά 35% παγκοσμίως αυξήθηκε η χρήση οπιούχων από το 1998 έως  το 2008 Κατά 35% παγκοσμίως αυξήθηκε η χρήση οπιούχων από το 1998 έως το 2008 Μάλιστα η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών, στην έκθεσή της καλεί σε νομιμοποίηση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών και τον τερματισμό της ποινικής δίωξης των χρηστών.

Στην 19μελη επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι πρώην ηγέτες του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, ο επιχειρηματίας Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι νομοθεσίες κατά των ναρκωτικών έχουν αποτύχει, με το να ενδυναμώνουν το οργανωμένο έγκλημα, κοστίζοντας στους φορολογούμενους πολίτες εκατομμύρια δολάρια και προκαλώντας χιλιάδες θανάτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που επικαλείται η επιτροπή στην έκθεσή της, η χρήση οπιούχων αυξήθηκε κατά 35% παγκοσμίως από το 1998 έως το 2008, η κοκαΐνη κατά 27% και η κάνναβη κατά 8,5%.

"Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να έχουν το θάρρος να τοποθετηθούν δημοσίως όσον αφορά σε αυτά που υποστηρίζουν κατ΄ιδίαν. Ότι δηλαδή τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι σημερινές στρατηγικές για την καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών δεν λύνουν το πρόβλημα, και πως ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν έχει και δεν μπορεί να κερδηθεί".

Μάλιστα στην έκθεση τονίζεται ότι αντί να τιμωρούνται οι χρήστες "που δεν βλάπτουν άλλους", οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τερματίσουν τη ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και να πειραματιστούν με "νόμιμα μοντέλα" που θα παρακάμψουν το οργανωμένο έγκλημα και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης για τους αυτούς τους ανθρώπους.

Ζητά δε, να εφαρμοσθούν μέθοδοι και πολιτικές που εμπειρικά έχουν αποδείξει ότι περιορίζουν το έγκλημα και προωθούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Επιπλέον η επιτροπή ασκεί κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την έως σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος και να υιοθετήσουν στρατηγικές που θα βασίζονται στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απέρριψαν τα ευρήματα και τις τοποθετήσεις της επιτροπής, με τον εκπρόσωπο τύπου της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών να δηλώνει ότι: "Ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες μπορεί με επιτυχία να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά. Με το να κάνουμε την πρόσβαση στις ναρκωτικές ουσίες πιο εύκολη, όπως προτείνει η έκθεση, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να κρατήσουμε ασφαλείς και υγιείς τις κοινότητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου