«Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης υπό το διευθυντή του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Δρέσδης στη Γερμανία, Χανς Ούλριχ Βίτχεν.
Την ίδια ώρα, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων προς χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες -στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία- με συνολικό πληθυσμό 514 εκατομμύρια πολίτες και εξέτασαν στοιχεία που αφορούν περίπου 100 ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως και οι σημαντικότερες νευρολογικές.
Οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας, καθώς και τεράστιο οικονομικό βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η ομάδα των ερευνητών επισημαίνει ότι στην Ευρώπη το φαινόμενο έχει εμφανιστεί πρόωρα, καθώς οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν ήδη τον πρώτο παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος υγείας της Ε.Ε.
Προηγούμενη μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2005 σε μικρότερο πληθυσμιακό δείγμα, διαπίστωνε ότι το 27% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. έπασχε από ψυχικές παθήσεις.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
(Reuters - ΑΠΕ)
(Πηγή ηλ. κειμένου: "Ελευθεροτυπία" 6/9/2011)
www.alopsis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου