Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Επίσημο τέλος του πολέμου στη Λιβύη


Σε λίγες ώρες η σχεδιαζόμενη μυστική ταφή του Καντάφι

Η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης «έχει τερματιστεί» τώρα που το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) ελέγχει το σύνολο της χώρας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. Εν τω μεταξύ, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των 28 χωρών-μελών θα συνέλθουν στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες "με τη Λιβύη στην ατζέντα των συνομιλιών", δήλωσε εκπρόσωπός του.

"Για το ΝΑΤΟ, το σημαντικό στρατιωτικό γεγονός που ελήφθη υπόψη είναι η πτώση της Σύρτης και όχι ο θάνατος του Καντάφι, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε στόχος της αποστολής", δήλωσε διπλωμάτης.

"Οι σημαντικότερες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, θέλουν να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και να τερματιστεί η αποστολή την ενδεδειγμένη στιγμή", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει ένα μέρος των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών του στ' ανοιχτά της Λιβύης για ένα διάστημα 15 ημερών, ώστε να είναι σε θέση να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Κατά το ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Μεταβατικό Εθνικό

Εν τω μεταξύ, οι λιβυκές αρχές σχεδιάζουν μέσα στις προσεχείς ώρες μία μυστική ταφή του εκδιωχθέντος, συλληφθέντος και φονευθέντος τέως ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. "Ο Καντάφι θα ταφεί σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, μέσα σε 24 ώρες. Το σώμα του θα καθαριστεί και θα αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια", δήλωσε ο αξιωματικός Αμπντούλ-Σαλάμα Ελέιουα από τη Μισράτα.

Αναπάντητα, πάντως, παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ακριβή τρόπο θανάτου του Καντάφι. Όπως δήλωσε στο BBC, το βασικό στέλεχος του NTC, Mohammed Sayeh, "είναι αμφίβολο εάν ο Καντάφι σκοτώθηκε από πρόθεση, αλλά κι έτσι να έγινε, νομίζω πως του άξιζε". Πρόσθεσε δε: "Και χίλιες φορές να τον σκοτώνανε, δεν θα μπορούσε να ξεπληρώσει τους Λίβυους για όσα αυτός έκανε. Χάσαμε περισσότερους από 70.000 από τους καλύτερους ανθρώπους μας εξαιτίας αυτού του τέρατος".

Πάντως η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να γίνει μία "πλήρης, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα" για τις συνθήκες θανάτου του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που ήταν σύμμαχος και φίλος του Καντάφι, αποκάλεσε τον θάνατό του αξιοθρήνητο και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "τον δολοφόνησαν".

Στο Νίγηρα προσπαθεί να φτάσει ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ

Ο Άμπντουλ Ματζίντ Μλέγκτα, ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, πιστεύεται ότι κινείται με μια οχηματοπομπή τριών θωρακισμένων αυτοκινήτων και προσπαθεί να διαφύγει προς το νότο, προς τα σύνορα της Λιβύης με το Νίγηρα.

"Τον ψάχνουμε. Οι μαχητές στην περιοχή είναι σε πλήρη συναγερμό", δήλωσε ο Μλέγκτα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι μια οχηματοπομπή 19 αυτοκινήτων εισήλθε στην πόλη Αζιζίγια, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι τη χρησιμοποιεί για να καλυφθεί.

Δεκάδες μαχητές πιστοί στον Καντάφι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαάντι, διέφυγαν στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο και έχουν καταφύγει στη Νιαμέι. Ο Νίγηρας αντιστέκεται στις εκκλήσεις να τους παραδώσει στις νέες αρχές της Λιβύης, λέγοντας ότι η Τρίπολη είναι ευπρόσδεκτη να στείλει ερευνητές για να τους ανακρίνουν.

Ο Μλέγκτα είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντάλα αλ Σενούσι, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο Νίγηρα, προσπαθεί να οργανώσει μια ασφαλή διέλευση για τον Καντάφι και τους συνοδούς του από τη Σύρτη στο Νίγηρα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ δήλωσε στο Reuters ότι πληροφορήθηκε από δυτικές πηγές πως ο Σενούσι πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα. Ο Σενούσι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ιντερπόλ κάλεσε χθες τον Σάιφ αλ Ισλάμ να παραδοθεί, προσφέροντάς του ασφαλή μετακίνηση στη Χάγη όπου το ΔΠΔ θέλει να τον δικάσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Χθες είχαν μεταδοθεί πληροφορίες ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ ήταν νεκρός, οι οποίες ωστόσο παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου