Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Ποιες είναι οι συνέπειες της απιστίας στον γάμο;

Της Εύης Κυράνα
Η απιστία στις σταθερές σχέσεις δεν είναι σπάνια – περίπου 25% των ανθρώπων αναφέρουν ότι έχουν απιστήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις αποτελούν ισχυρότατο πλήγμα για έναν γάμο, προκαλώντας μεγάλο εύρος δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως οργή, απώλεια εμπιστοσύνης, χαμηλή αυτοεκτίμηση (Charny, 1995) και κατάθλιψη (Cano, 2000).

Η απιστία δεν πλήττει μόνο τη σχέση του ζευγαριού, αλλά και τις σχέσεις με τα παιδιά τους, την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους. Η απιστία αποτελεί ισχυρό προβλεπτικό παράγοντα των διαζυγίων, αλλά το αν θα οδηγήσει σε χωρισμό εξαρτάται κυρίως από το αν θα τερματιστεί ή όχι η εξωσυζυγική σχέση.

Πώς μπορεί να γίνει η επούλωση των τραυμάτων της απιστίας;

Επειδή η διαχείριση της απιστίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, πολλοί αναζητούν ψυχοθεραπευτική βοήθεια.

Μία ποιοτική μελέτη (Bird, 2007) κατέγραψε τα στάδια της διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων της απιστίας, σύμφωνα με τις απόψεις ζευγαριών που έκαναν ψυχοθεραπεία γι’ αυτόν τον σκοπό. Τα στάδια ήταν τα εξής:

1. Επίγνωση των συναισθημάτων – το ζευγάρι έμαθε να εντοπίζει με σαφήνεια τα συναισθήματά του, πράγμα δύσκολο λόγω του ότι ήταν πολλά και ανάμεικτα.

2. Εκφραση των συναισθημάτων – τα ζευγάρια έμαθαν ωφέλιμους τρόπους να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

3. Κατανόηση του άλλου – έμαθε ο καθένας να κατανοεί τον/τη σύντροφό του σαν να βλέπει μέσα από τα μάτια του άλλου.

4. Πιο ήπια συναισθήματα – τα ζευγάρια ανέφεραν ότι με ειδικές ασκήσεις, αλλά και με τη βοήθεια του χρόνου, τα συναισθήματά τους έγιναν πιο ήπια.

5. Μείωση των κατηγοριών – σταδιακά πέρασαν σε ένα στάδιο κατά το οποίο, αντί να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, επικέντρωναν στην προσωπική ευθύνη του καθενός για τη σχέση.

6. Επανάκτηση της εμπιστοσύνης – τα ζευγάρια βοηθήθηκαν να βρουν τρόπους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

7. Συγχώρεση!

Η Εύη Κυράνα (http://www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου