Το γιαούρτι είναι γνωστό από την αρχαιότητα και υπήρξε βασικό τρόφιμο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και σε τμήματα της Άπω Ανατολής για χιλιάδες χρόνια.
Οι Έλληνες γνώριζαν για τις υγιεινές του ιδιότητες. Την «αρχαία» αυτή τροφή μνημόνευσαν ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς και ο περίφημος γιατρός του 1ου, 2ου π.Χ. αιώνα Γαληνός, ο οποίος μιλούσε για τη μαλακτική και καθαρτική του επίδραση στα έντερα.
Εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία, αν και υπάρχουν αναφορές στον ινδοϊρανικό πολιτισμό του 500 π.Χ. που το αναφέρουν ως τροφή των θεών (μαζί με μέλι).
Η πιθανότερη εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκε τοποθετεί την ανακάλυψη του γιαουρτιού κάπου στη Νεολιθική Εποχή (στο 10.000 π.Χ. περίπου), όταν ο άνθρωπος πρωτόμαθε το άρμεγμα των ζώων. Πιθανότατα, κάποιο πήλινο δοχείο γεμάτο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί τυχαία για κάμποσες ώρες σε μια γωνία υπέστη ζύμωση, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε γιαούρτι.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι το έχουν ονομάσει «γάλα της αιώνιας ζωής», αφού έχει υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ασβέστιο.
Το γιαούρτι μπορεί να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου και βούβαλου και θεωρείται ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.
Επιπλέον, τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια που περιέχει ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
Τέλος, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, αφού περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.
Εντάξτε το γιαούρτι στη διατροφή σας! Μπορεί να μη σας εξασφαλίσει την αιώνια ζωή, σίγουρα όμως, θα έχετε κάνει ένα μικρό βήμα προς αυτή...
Επιμέλεια: Νάντια Σαραντοπούλου
www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου