Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο σπίτι για 1.500 μικροποινίτες


Ανοίγει η πόρτα των φυλακών για 1.500 μικροποινίτες, αλλά και κρατούμενους που εκτίουν κακουργηματικές ποινές μέχρι 10 χρόνια, με εξαίρεση τους φοροφυγάδες, τους καταχραστές δημόσιου χρήματος και τους καταδικασθέντες για εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη νομοθετική παρέμβαση Καστανίδη, που επέτρεψε την απόλυση 750 μικροπαραβατών, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου κάνει δεύτερη ένεση αποσυμφόρησης, με στόχο να αντιμετωπιστεί, έστω και προσωρινά, η εκρηκτική κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, μέχρι να υπάρξουν μόνιμες ρυθμίσεις.

Είναι εντυπωσιακή η παραδοχή ότι όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2005 μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ενώ το ίδιο αναποτελεσματική αποδεικνύεται και η κατασκευή 6 νέων φυλακών την τελευταία δεκαετία.

Τα νέα ευεργετικά μέτρα, που ενσωματώνονται με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ρατσισμό, αφορούν όχι μόνο τους ήδη καταδικασθέντες, αλλά και αυτούς που δεν έχουν φυλακιστεί αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Ετσι, απολύονται όσοι έχουν καταδικασθεί μέχρι 3 χρόνια, αρκεί να έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής, από 3 μέχρι 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής και από 5 μέχρι 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής.

Η απόλυση γίνεται με τον όρο της ανάκλησης. Εάν, δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια από την αποφυλάκιση διαπράξουν και νέο αδίκημα, θα εκτίσουν αθροιστικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία αποφυλακίστηκαν.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ο όρος αυτός έχει αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά.

Παράλληλα, παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές μέχρι ενός έτους που δεν έχουν εκτιθεί, υπό τον όρο ότι ο καταδικασμένος δεν θα διαπράξει μέσα σε δύο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου νέα αξιόποινη πράξη, που επισύρει ποινή πάνω από 6 μήνες.

Η ρύθμιση αφορά μικρές πλημμεληματικές ποινές και στοχεύει στην εκκαθάριση του αρχείου των μεγάλων εισαγγελιών από μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων ποινών ήσσονος απαξίας.

Με άλλη ρύθμιση παραγράφεται και παύει η ποινική δίωξη πράξεων χαμηλής εγκληματικότητας (πταίσματα και πλημμελήματα) που κατακλύζουν τα δικαστήρια, με εξαίρεση την παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και τη μη καταβολή πάσης φύσεως αποδοχών, εκ μέρους των εργοδοτών στους εργαζομένους.

Η νέα νομοθετική παρέμβαση για την εφάπαξ αποσυμφόρηση κρίθηκε αναγκαία και για να αφεθούν ελεύθεροι ελαφροποινίτες και φτωχοδιάβολοι που δεν έχουν να πληρώσουν και καταλήγουν στη φυλακή, σε αντίθεση με τους κατάδικους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και εξαγοράζουν τις ποινές τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί ότι με τα νομοσχέδια για τα ναρκωτικά, τον Ποινικό και τον Σωφρονιστικό Κώδικα, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα εξορθολογιστεί το πλαίσιο των ποινών και της κράτησης και θα αντιμετωπιστεί συστημικά ο υπερπληθυσμός των ελληνικών φυλακών. *



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου