Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τα βιολογικά αίτια της κατάθλιψης


Το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης θεωρείται επιβαρυντικό, αφού αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κατάθλιψη όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο στρεσογόνο συμβάν. Πέρα, όμως, από την κληρονομικότητα, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη για καθαρά βιολογικούς λόγους. Μελέτες αποδίδουν αυτές τις περιπτώσεις σε βιολογικούς μηχανισμούς που ελέγχονται από διάφορες νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο (π.χ. σεροτονίνη).

Έχει ανακαλυφθεί επιστημονικά ότι οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου που εμπλέκεται στη μεταφορά της σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε συνθήκες έντονης πίεσης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι μπροστά στα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.

Η γνώση ότι είμαστε πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη (γιατί έχουμε ιστορικό κατάθλιψης ή επειδή βλέπουμε ότι τα στρεσογόνα γεγονότα μάς επηρεάζουν έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα) μπορεί να μας κινητοποιήσει να φροντίσουμε την ενδυνάμωση της ψυχικής μας υγείας δίνοντας έμφαση σε ένα καλό υποστηρικτικό δίκτυο (π.χ. φίλοι), διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας ή κάνοντας ψυχοθεραπεία.

Άλλωστε, ο όρος «γενετικό» δεν παραπέμπει σε κάτι προκαθορισμένο, αλλά σε κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε ασχολούμενοι με το πρόβλημα και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος



www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου