Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Θερίζουν» τα νοσήματα του σεξ μετά τα 45


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

«Μην ξεχνάτε το προφυλακτικό»: αυτό συνιστούν βρετανοί ειδικοί σε άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών, καθώς διαπίστωσαν πως αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ανάμεσά τους.

Οι ειδικοί αποδίδουν το εύρημά τους κυρίως στα αυξανόμενα διαζύγια, τα οποία μοιραία σημαίνουν πως ολοένα περισσότεροι μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι βρίσκουν νέους ερωτικούς συντρόφους, με τους οποίους ως φαίνεται κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Όπως γράφουν στο περιοδικό «Student BMJ», την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα χλαμυδίων και έρπη στις ηλικίες άνω των 45 ετών, ενώ τετραπλασιάστηκαν αυτά της σύφιλης η οποία σχεδόν είχε εκριζωθεί πριν από 10 χρόνια.

Επιπλέον, τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες που υποβάλλονται σε θεραπεία για AIDS έχει ηλικία 50 ετών και άνω – αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση της HIV λοίμωξης παρατηρείται στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδιαιτέρως ευάλωτοι είναι οι άνδρες που παίρνουν φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, οι οποίοι επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά ιδίως κατά τον πρώτο χρόνο από την έναρξη της λήψης αυτών των φαρμάκων.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και οι γυναίκες που έχουν περάσει την κλιμακτήριο, ίσως εξαιτίας σωματικών αλλαγών που καθιστούν πιο εύκολη την μόλυνσή τους με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα συμπεράσματά τους προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά για την πορεία των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων στις ηλικίας 45-64 ετών.

Σύμφωνα με γενικές πληροφορίες που συμπεριλαμβάνουν στο άρθρο τους, στις ηλικίες 50 έως 90 ετών, οι τέσσερις στους πέντε άντρες και γυναίκες είναι σεξουαλικώς ενεργοί.

Στις ηλικίες αυτές η εξεύρεση νέου ερωτικού συντρόφου συχνά γίνεται μέσω sites γνωριμιών, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μεσήλικες και ηλικιωμένοι δεν ασχολούνται με το θέμα της προφυλάξεως στο σεξ, διότι πιστεύουν ότι αφορά μόνο τους νέους.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Βρετανία έδειξε ότι ένας στους δέκα άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών, νιώθει ευτυχισμένος όταν μπορεί να έχει μία «περιπέτεια» στη διάρκεια των διακοπών του.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως σε αρκετές περιπτώσεις ετεροφυλόφιλα ζευγάρια «ανταλλάσσουν» ερωτικούς συντρόφους σε οργανωμένα πάρτι ή κάνουν ομαδικό σεξ.

«Βλέπουμε συνεχή αύξηση στα κρούσματα HIV λοίμωξης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων στους μεσήλικες και ηλικιωμένους, ίσως επειδή πολλοί βγαίνουν από μακροχρόνιες σχέσεις και αναζητούν νέους συντρόφους», δήλωσε η δρ Βάλερι Ντέλπετς, επικεφαλής του Τμήματος HIV Λοίμωξης στην κρατική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (HPA) της Βρετανίας.

«Η περίπτωσή τους αποτελεί υπενθύμιση ότι όλοι κινδυνεύουμε από τα νοσήματα αυτά και, συνεπώς, ανεξαρτήτως ηλικίας όποιος θέλει να κάνει σεξ με νέο σύντροφο, πρέπει να χρησιμοποιεί προφυλακτικό».



Πηγή : Web Only


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου