Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Σπανάκι και πορτοκάλι για καλή υγείαΣύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες για τη διατροφή ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού μαζί με ένα πιάτο σπανάκι παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και σίδηρο, ενώ ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφησή τους.

«Η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού αλλάζει το σίδηρο, τον μετατρέπει σε μη οξειδωτική κατάσταση, που είναι πιο εύκολη η απορρόφησή της από τον οργανισμό» τονίζει ο δρ Ρίτσαρντ Φολκς επικεφαλής ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων της Νορβηγίας, οι οποίοι εξετάζουν τους συνδυασμούς τροφών που βοηθούν στην καλύτερη υγεία.

Για αυτούς η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει τον οργανισμό και τον βοηθά να «βγάλει» το καλύτερο αποτέλεσμα από όλες τις τροφές που προσλαμβάνει. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα έναν νέο όρο για αυτό το αποτέλεσμα τον οποίο ονομάζουν «βιοδιαθεσιμότητα» (bioavailability). «Βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει πόση θρεπτική ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου» επισημαίνει η δρ Τόνι Στιρ από το Ιατρικό
Ερευνητικό Συμβούλιο Ανθρώπινης Διατροφής της Βρετανίας.

Πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγούν οι ερευνητές, ότι δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουμε και ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μπορεί να έχει άλλοτε ευεργετικά και άλλοτε δυσμενή αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού, ροφήματα τα οποία σύμφωνα με τη δρα Στιρ εμποδίζουν την πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταναλώνονται παράλληλα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα ωμά και τα βρασμένα ή ψητά λαχανικά. Σε ορισμένα το βράσιμο επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη βιταμινών, όπως συμβαίνει με τη Βήτα -καροτίνη των καρότων ενώ σε άλλα καταστρέφει τη βιταμίνη C, όπως συμβαίνει στην ντομάτες.

Ανάλογη είναι και η επίδραση του λίπους, όπως το ελαιόλαδο στα λαχανικά και τα κρέατα. Για αυτούς τους λόγους οι ερευνητές της βιοδιαθεσιμότητας επιχειρούν να καταρτίσουν πίνακα συνδυασμού τροφών και μεθόδων παρασκευής τροφίμων, προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη διατροφή.

Στον πίνακα πρωτεύουσα θέση κατέχει ο συνδυασμός χυμού πορτοκαλιού με σπανάκι, επειδή όπως υποστηρίζουν εμποδίζει την ανάπτυξη αναιμίας, ενεργειακής απώλειας και λοίμωξης ενώ το πορτοκάλι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: ΑΠΕwww.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου