Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αντισταθείτε στο «τσιμπολόγημα»


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που είναι σε δίαιτα είναι ο έλεγχος του «τσιμπολογήματος». Πολλοί δηλώνουν ότι ενώ είναι σε δίαιτα δεν μπορούν με τίποτα να μην τσιμπολογήσουν τα αγαπημένα τους σνακ καθώς είναι «πάνω από τις δυνάμεις τους». Τελικά αντί η δίαιτα που ακολουθούν να ελέγχει τη διατροφή τους, το φαγητό παίρνει τον έλεγχο.

Σε μία πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία (Nic Hooper, et al., 2011) αποδείχτηκε ότι όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε την πείνα μέσω της αποφυγής των σκέψεων για φαγητό η με το να κάνουμε κάτι άλλο ώστε να ξεχαστούμε έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ποσότητα της απαγορευμένης τροφής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άτομα τα οποία αρχικά ρωτήθηκαν πόσες σοκολάτες καταναλώνουν ανά εβδομάδα. Σε όλους δόθηκε η οδηγία να μην καταναλώσουν καθόλου σοκολάτες για διάστημα 6 ημερών και χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) δόθηκε η οδηγία κάθε φορά που θα ήθελαν να φάνε σοκολάτα να το αντιμετωπίσουν με όποιο τρόπο θεωρούσαν οι ίδιοι καλύτερο.

Στη δεύτερη ομάδα (ομάδα καταπίεσης των σκέψεων για σοκολάτα) δόθηκε η οδηγία κάθε φορά που σκέφτονται σοκολάτες να το καταπιέζουν κάνοντας κάτι για να ξεχνιούνται. Στην τρίτη ομάδα (ομάδα αποδοχής) δόθηκαν οδηγίες για το πως να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα πείνας και απλά να τα δέχονται και να τα παρατηρούν χωρίς να τα κρίνουν ως κάτι αρνητικό και να προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτό. Μετά από έξι ημέρες οι συμμετέχοντες ξεχωριστά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε ένα δωμάτιο με ένα κουτί γεμάτο σοκολάτες από το οποίο μπορούσαν να φάνε όσες θέλουν.

Αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλοι οι συμμετέχοντες έφαγαν περίπου τον ίδιο αριθμό από σοκολάτες με μικρή διαφορά της ομάδας που καταπίεζε τις αρνητικές σκέψεις για φαγητό (κατανάλωσαν μικρότερο αριθμό). Αξιοσημείωτο ήταν το αποτέλεσμα ότι απο το κουτί που είχε τοποθετήσει η ερευνητική ομάδα η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε τις περισσότερες σοκολάτες ενώ η ομάδα αποδοχής κατανάλωσε το μικρότερο αριθμό από όλους.

Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες. Οι παραπάνω δίαιτες μπορεί να έχουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές. Η γνώση και συναίσθηση (mindfulness) των σημάτων του σώματος και γενικότερα η αποδοχή των αρνητικών σκέψεων αποτελεί σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά δεδομένα έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης τόσο των διατροφικών διαταραχών όσο και των προβλημάτων παχυσαρκίας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσληψης τροφής και γενικότερα των διατροφικών συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στη συνεργασία των κλάδων της διαιτολογίας, της ψυχολογίας, της φυσικής αγωγής και της γενικής ιατρικής. Καθώς η πολύπλευρη αντιμετώπιση ενδείκνυται για αποτελέσματα που έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου