Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Κάθε χρόνο νιώθω ότι πρέπει να είμαι ευτυχής, ότι πρέπει να περνώ αρμονικά τις εορτές των Χριστουγέννων. Νιώθω μία θλίψη που αδυνατώ να διαχειριστώ.

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι μία περιστασιακή θλίψη που πολύς κόσμος βιώνει πριν ή κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα Χριστούγεννα δεν παύουν να αποτελούν τη συνέχεια μιας πραγματικότητας η οποία συχνά απέχει από το ιδανικό, πόσο μάλλον στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Για όσους αισθάνονται ευάλωτοι, οι υψηλές προσδοκίες αναπόφευκτα θα μεταμορφωθούν σε απογοήτευση, τινάζοντας έτσι τα πάντα στον αέρα. Αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης, στρες, θλίψη, ενοχές, στροφή προς το παρελθόν, σύγχυση, κόπωση, αϋπνία, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της μελαγχολίας των εορτών.

Προκειμένου να μειώσετε την συναισθηματική σας φόρτιση θα σας βοηθήσει να απομυθοποιήσετε την σημασία των ημερών και την πίεση τους, να μην καταπιέζετε αυτό που πραγματικά νιώθετε, να κινητοποιηθείτε να είστε καθημερινά δραστήριος και να αποφεύγετε την απομόνωση, να καλλιεργείτε πάντα ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σαςκαι τέλος να αποδεχτείτε μία παροδική μοναξιά και μελαγχολία σε εποχές όπου νιώθετε ευάλωτος.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου